"Rengeteg itt a magyar szimbolika. Beregszász látványa megrázott"

Az ukrán írónő szerint Kárpátalja a megtestesült szeparatizmus.

A Kárpáthír összefoglalója szerint Okszana Zabuzsko egy interjúban szörnyülködött a kárpátaljai helyzetről:

"Kárpátalja szeparatizmusa egy technológia, amit fel kell ismerni, s olyan módon deaktiválni, mint az orosz propagandát."

Az írónő kifogásolta, hogy a magyarlakta vidékeken sok minden emlékeztet népünk múltjára, és történelmi nagyjainkra:

"Rengeteg itt a magyar szimbolika. Beregszász látványa megrázott. Minden házon emléktáblákat láthatunk 'itt élt és itt dolgozott' vagy 'itt szállt meg a híres magyar költő, kulturális vagy történelmi személyiség' feliratokkal."

Férjének megütközve fakadt ki: "soha nem sejtettem, hogy Magyarország ennyi rangos költővel rendelkezik".

Saját bevallása szerint ő tiszteli a magyar irodalmat, ám szerinte egész más motiválja elszakított testvéreinket arra, hogy megemlékezzenek nemzeti nagyjainkról.

Ez pedig nem más, mint a szeparatizmus, ami a Magyarország számára készíti elő a terület elcsatolását.

Hozzátette: ő megérti, hogy itt éveken keresztül magyarok éltek, de felháborítónak tartja azt, hogy olyan érzést keltenek az emberben, hogy ez nem az ukránok földje.

Az írónő egy igazán felvilágosult, "európai" gondolatmenettel is megfejelte a fenti magvas mondandóját:

"Még egy sztereotípiát szeretnék megemlíteni Kárpátaljával és városaival kapcsolatban. Mégpedig azt, hogy sokak véleménye szerint itt kezdődik Európa. Különösen vonatkozik ez Ungvárra. Egész Ukrajna Európához tartozik, csak ő maga nem tud erről. Európa határai ott fejeződnek be, ameddig elér a magna carta és a magdeburgi jog."

Innen is ajánljuk Okszana Zabuzskónak: nem ártana, ha egyszer egy nem ukránok által összeálmodott történelemkönyv is a kezébe akadna. Garantáljuk számára a meglepetések hosszú sorát...