Így húzta le a tárnoki gazdákat a fideszes alpolgármester

A bíróság a fideszes politikusnak adott igazat.

Radics Ernő erről a beruházási tervről tehát alighanem bennfenteseként, szintén fideszes támogatású önkormányzati képviselőként, illetve alpolgármesterként első kézből értesült. Radics a legjobbkor a legjobb helyen érezhette magát, megragadta a kínálkozó alkalmat, élt a nagyszerű lehetőséggel: egyszóval megkereste a mezőgazdasági földterületek tulajdonosait, hogy jutalék ellenében egy bőkezű felvásárlót hozz a szóban forgó ingatlanokra.

Ez azért is tűnik érthetetlenek, mert a polgármester szerint az önkormányzat a szerződésben vállalta az ipari park kialakításához szükséges valamennyi önkormányzati hivatalos ügyintézést, az eladókkal történő kapcsolattartást, az adásvételi szerződések megkötésének elősegítését.

Radics pedig magánszemélyként lépett fel.

A földtulajdonosak ennek ellenére örültek, mert hektáronként húsz-harminc millió forintot ígértek nekik, ami az akkori emelkedő ingatárakhoz képest is gáláns összegnek tűnt. A terv közel nyolcvan hektárt ölelt fel, mintegy ötven tulajdonost érintett. Radics a teljes árból három százalékos jutalékot kért magának, amit a földtulajdonosaknak az első pénzmozgásból kellett volna kifizetnie. 2007-2008 folyamán a tulajdonosok megkapták a földjükért a kért foglalót, megtörtént tehát az első pénzmozgás. A befektető azonban több pénzt nem is fordított földfelvásárlásra és később sem lett semmi az ipari parkból. Radics azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy az először megállapított teljes, de ki nem fizetett összegből kapjon jutalékot.

Hogy, miért nem történt meg a felvásárlás azt nem tudni. Az önkormányzat szerint a befektető állt el attól, azzal együtt a Milton Group lemondott az addig kifizetett pénzről is. A befektető kb. 200 millió forint foglalót, az önkormányzatnak régészeti feltárásra adott 100 milliót és a tervezésre adott 36 milliós összeget bukta be állítólag teljesen önként. Mindenesetre a teljes vételár kifizetés előfeltétele lett volna az, hogy az önkormányzat átminősítése a mezőgazdasági területet, ami nem történt meg. Radics „üzletviteli tanácsadóként” még 2008-2009-ben is leveleket írt a tulajdonosoknak, hogy a felvásárlás csúszik ugyan, de majd megvalósul.

Ő maga azonban csak 2012-ben kérte először a jutalékát természetesen a teljes, ki nem fizetett vételár alapján.

Az egykori foglaló harmadát akarta, kamatostul.

Többen inkább per nélkül fizettek, néhányan álltak a per elébe. Radics a Mű-Könyv Bt. számára passzolta át a követelést, de az alpolgármester érdekeit egész konkrétan az önkormányzat ügyvédje képviselte. A bíróság az alpolgármesternek adott igazat, amin sokan megdöbbentek. A határozat szerint ugyan nem jutalék, hanem költségtérítés címen, de fizetnie kell a földtulajdonosaknak.

Hogy, milyen költségei lehettek Radicsnak az ellenben rejtély, hiszen számlákat nem kellett bemutatnia.

A földeken találtak egy avar falut, az ilyenkor kötelező feltárás költségeire a befektető elegendő pénzt adhatott, a feltárás helyén azonban keletkezett egy luk, amit az önkormányzat nem temetett be. A károsultak egy része a földjeit sem használta évekig, azokat nem adhatták haszonbérletbe a foglaló miatt, mert a „vevő” addig nem mondott le a vételi szándékáról.

Az elmaradt haszon, a foglaló és a helyreállítás költségei miatt az eddig megszólalt károsultak számára erősen mínuszos a történet. Az meg külön érdekesség, hogy az egészbe a saját alpolgármesterük rángatta bele a gazdákat.

Mellékszál:

A spanyol hátterű Milton Group vezetője Kovács Bence János, aki a félkész, sárvári Motor GP pályával tette le a névjegyét Magyarországon, még az MSZP kormányzása idején. Holott arra a szocialista kormány 20 milliárdos hitelt és 15 milliárdos hitelgaranciát ígért.