Elfoghatták a stockholmi gázolót

Legalább három ember meghalt, egy lap szerint elfogták az elkövetőt.

A jármű ezt követően behajtott egy bevásárlóközpont területére, majd kigyulladt.

A svéd média öt halottról tud, a rendőrség három halálesetet erősített meg. A szakértőket meglepetésként érte a támadás, Stockholm eddig nem volt a célpontok között.

Hivatalos, hogy terrortámadás történt. A belvárosban kitört a pánik, helikopter körözött az emberek feje fölött. Egy szirénázó rendőrautó hangosbemondón figyelmeztetett a veszélyre.

A teherautót üzemeltető cég vezetője szerint rakodás közben valaki beugrott a járműbe és elhajtott vele a támadás előtt. A svéd főváros pályaudvara nem indít és nem fogad vonatokat, a kormányhivatalokat bezárták, a parlament épületének védelmét megerősítették. A rendőrség arra kéri az embereket, hogy ne menjenek a belvárosba.

Élő közvetítés az Euronews oldaláról, a helyszínről.

euronews

ÉLŐ] Stockholmból a baleset helyszinéről

 

Elfogták az elkövetőt

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint letartóztattak egy személyt a pénteki gázolásos merénylet ügyében, és bevallotta, hogy ő a tettes.

Az illetőt Stockholm északi részében fogták el - írta az újság. A hír forrása egyelőre nem ismeretes.

A rendőrség korábban közzétette egy férfi fényképét, akit kerestek az ügyben. Lehetséges, hogy a biztonsági kamerával készült felvétel a gázoló teherautó vezetőjét ábrázolta.

A stockholmi hatóságok ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy egy ember a kórházban belehalt a sérüléseibe, és még 15-öt ápolnak, közülük 9-nek súlyos az állapota.

Orbán és Áder is levelet írt

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Áder János köztársasági elnök pedig részvéttáviratot küldött XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, és elítélte a Stockholmban elkövetett "aljas terrorcselekményt".