Az Egyesült Államok rakétákkal válaszolt a szíriai vegyifegyver-támadásra

Trump diktátornak nevezte Aszadot, az amerikai külügyminiszter pedig az oroszoknak is nekiment.

Donald Trump „diktátornak” nevezte Bassár el-Aszad szír elnököt, és azt mondta: mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás. Az amerikai elnök leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak. Szerinte minden kétsége kizáróan a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat.

Donald Trump felszólította a civilizált nemzeteket, hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában. Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok "létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke", hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

Amerikai sajtóinformációk szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN úgy tudja: Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik. Bassár el-Aszad rendszerének korábban hathatós katonai segítséget nyújtott a dzsihadisták legyőzéséhez Oroszország. Februárban Oroszország és Kína nem támogatta, hogy az ENSZ szankciókat vezessen be a szíriai kormány ellen a vegyi fegyverek használata miatt. Egy nemzetközi vizsgálat szerint ugyanis a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be a polgárháborúban.

Oroszország óva intett az amerikai támadástól

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülése szavazás nélkül ért véget helyi idő szerint csütörtökön. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által előterjesztett határozattervezet elítélte volna a szíriai Han Sejkun településén történt bvegyifegyver-támadást. Oroszország "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a tervezet előző változatát. A tárgyalásokon Moszkva saját határozattervezetet javasolt, amely nem írta volna elő a szíriai kormány együttműködését a vizsgálatban. Oroszország ENSZ-képviseletének vezetője ugyanakkor - még az amerikai rakétatámadások előtt - óva intette az Egyesült Államokat, hogy katonai lépéseket tegyen Szíria ellen, és arra figyelmeztetett, hogy ennek "negatív" következményei lennének.

"Minden felelősség azokat terhelné, akik ezeket a kétségbe vonható és tragikus lépéseket megteszik"

- mondta Vlagyimir Szafronkov nagykövethelyettes. A negatív következmények között Irak és Líbia példáját említette.

A Trump-kabinet élesen nekiment az oroszoknak

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az amerikai rakétatámadások után közölte: az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be. Felvetette Oroszország felelősségét is, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint Moszkva "vagy cinkos, vagy alkalmatlan egy egyezmény végrehajtására". Hozzátette: Moszkvát ugyan előzetesen tájékoztatták a mostani légicsapásokról, de nem kérték a beleegyezését.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: a légicsapások elrendelése is bizonyítja, hogy Trump elnök felkészült a döntő cselekvésre, ha választ kell adni gyűlöletes akciókra.