Ismerték a merénylőt a svéd hatóságok

Hozzátette ugyanakkor, hogy marginális szereplőként tűnt fel a látókörükben.
    
Délután megtartott stockholmi sajtótájékoztatóján Anders Thornberg parancsnok megerősítette, hogy a stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett 39 éves, Üzbegisztánból származó férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót.
    
"Semmi sem utal arra, hogy nem a megfelelő ember lenne a kezünk között" - mondta a sajtótájékoztatón Dan Eliasson svéd rendőrfőnök, aki szerint nem zárható ki, hogy mások is érintettek az ügyben.
    
Eliasson arról is beszélt, hogy a teherautó vezetőülésén olyan "szerkezetet találtak, melynek nem kellett volna ott lennie". Azt egyelőre a hatóság nem erősítette meg, hogy pokolgép volt-e. Eliasson úgy fogalmazott, hogy lehetett pokolgép, valamilyen gyújtószerkezet vagy más is; ennek feltárása a bűnügyi szakértők dolga.
    
A rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a négy ember halálát okozó támadás terrorcselekmény volt.
    
"Jelenleg sok minden utal arra, hogy ez a helyzet" - mondta el Hans Ihrmann ügyész, aki arról is beszámolt, hogy a gyanúsított egyelőre nem beszél, nem tett vallomást. Ihrman tudatta: a hatóságok átvizsgálják a férfi mobiltelefonját és fiókjait a közösségi médiában, olyan bizonyítékok után kutatva, amelyek a pénteki támadáshoz köthetik a feltételezett elkövetőt. Egyelőre a hatóságok arról sem nyilatkoztak, hogy az üzbég gyanúsított jogszerűen tartózkodott-e Svédországban.
    
A támadás 15 sérültje közül tízen továbbra is kórházban vannak, közülük négy ember állapota súlyos - árulta el szombaton a svéd egészségügyi hatóság.

A svéd kormány nem változtatja meg menekültpolitikáját a stockholmi terrorcselekmény miatt - közölte Margot Wallström külügyminiszter. "Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket" - mondta a tárcavezető az Aftonbladet című lapnak nyilatkozva. 
    
Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a stockholmi gázolásos merénylet elkövetőjeként. Tavaly Nizzában és Berlinben, nemrég pedig Londonban hajtottak végre terroristák hasonló gázolásos támadást.