Üzenet az Egyesült Államokból: "Nem látunk lehetőséget a békére Szíriában, amíg Aszad ott van"

Nikki Haley a CNN televízió vasárnap adásba kerülő State of the Union című műsorában a Reuters előzetese szerint elmondta:

"Nem látunk lehetőséget a békére Szíriában, amíg Aszad ott van".

Azonban, amíg nincs béke Szíriában, addig arra sincs esély, hogy véget vessünk a migrációs válságnak. Másrészt, az oroszok sem biztos, hogy támogatnák Aszad elmozdítását.

Az elhangzottak változást jelentenek ahhoz képest, amit Haley a pénteki amerikai csapás előtt hangoztatott. Donald Trump amerikai elnök azután rendelte el a szíriai támadást, hogy meglátta a televízióban az ideggáztól szenvedő gyermekeket. A csapás előzménye, hogy a feltevések szerint Aszad-rendszere Hán Sejkúnban - valószínűsített - vegyifegyver-támadást hajtott végre, az amerikaiak pedig megtorlásul egy szíriai légi támaszpontra támadtak rakétákkal.

Frissítés:

"Nevezzük a nevén a dolgokat, ez a nemzetközi közösségnek a szíriai hatalom és az ellenzék közötti politikai párbeszéd elindítására irányuló erőfeszítésének az egyenes elszabotálása" - jelentette ki Konsztantyin Koszacsov, az orosz Szövetségi Tanács, a parlament felsőházának külügyi elnöke.

"Az Egyesült Államok véleményét olvassák mind a mérsékelt, mind a fegyveres ellenzék soraiban. Mi értelme ezek után Asztanába vagy Genfbe utazni, kérdezik ezek után" - tette fel a kérdést hivatalos Facebook-oldalán Koszacsov.

"Ezt elolvasva ismét fegyverhez nyúlnak. Vállvetve a hősies amerikaiakkal, akik a szír kormányhadsereg repülőtereit bombázzák. Jó példa ez arra, hogyan kell viselkedni, ha tovább akarják élezni a helyzetet. Nem beszélve a terrorcsoportokról, akik közül messze nem mindenki tud olvasni, harcolni viszont mindenki tud" - írta a politikus.