Elutasított menedékkérő volt a stockholmi gázoló

A hatóságoknak hamis címet adott meg, ezért nem tudták őt kitoloncolni az országból.

A 39 éves férfi 2014-ben nyújtott be letelepedési kérelmet, amelyet 2016 júniusában elutasítottak, de ezt követően a svéd hatóságok nem tudták őt visszaküldeni Üzbegisztánba, mert nem tartózkodott az általa korábban megadott címen. Február végén a rendőrség már hivatalosan is körözte.
    
A rendőrségnek tudomása van arról, hogy a pénteki merénylet gyanúsítottja szélsőséges szervezetekkel, köztük az Iszlám Állammal szimpatizál - közölte Jonas Hysing rendőrfőkapitány Stockholmban. Az üzbég férfi nevét továbbra sem hozták nyilvánosságra.
    
A svéd ügyészség vasárnap egy újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a gázolásos támadással összefüggésben, de kilétéről nem közöltek részleteket. A rendőrség eddig már több mint 500 embert hallgatott ki az ügyben.
    
A svéd főváros központjában péntek délután egy teherautó nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A tettes négy embert - egy brit, egy belga és két svéd állampolgárt - gázolt halálra, tizenötöt pedig megsebesített. Vasárnap még tíz sebesült volt kórházban, köztük egy kisgyerek. Négy sebesült állapota súlyos.