Morvai a félretájékoztató médiumokról: „a CNN-re, vagy a BBC-re gondolnak?”

A szólásszabadságról szóló vitában nem engedték Morvai Krisztinának, hogy feltegyen egy kérdést.

Morvai Krisztina az EU gondolatrendőrségéről szóló tervekről és az ezzel kapcsolatos strasbourgi plenáris ülésen történt vitáról adott ki közleményt.

A politikus idéz az EP egyik friss jelentéséből, miszerint kritikusan kell értékelni, hogy mit kezdjenek azokkal a médiaforrásokkal, amelyek szándékosan félretájékoztatnak.

„Vajon az amerikai CNN televízióra, az angol BBC-re, vagy mindkettőre gondolnak?”

 - teszi fel a kérdést Morvai – vagyis csak tette volna fel, egész pontosan, ugyanis nem mondhatta el az erre vonatkozó kérdését, így jobb híján egy performanszra kényszerült.

Az európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy nem az orosz propagandát szeretné védeni, de úgy gondolja, hogy nem lehetne kettős mércét alkalmazni egyes médiumok megítélésében.

Kifejtette, hogy úgy érezte magát, mintha a „Szovjetunió valamelyik központi pártkongresszusán lettünk volna.”

„A korrekt tájékoztatásért és a szólásszabadságért küzdő Európai Parlament nem engedélyezte a vitában a spontán felszólalásokat és spontán kérdések feltételét, noha erre természetesen egyéb témákban mindig lehetőség van.”

Ezért inkább felmutatta a „CNN?” – „BBC?” táblákat, ezután pedig rendre utasították. Morvai negatív példának hozta, hogy ez a két televízió is részt vett abban a kampányban, ami az iraki tömegpuszítitó fegyverek létezéséről szólt a háború előtt, ez azonban nem volt igaz.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.