Hivatalosan is rendkívüli állapot van Egyiptomban

A törvényhozás egyhangúlag támogatta a rendkívüli állapot bevezetését három hónapra az egész országban.

A törvényhozás egyhangúlag támogatta a rendkívüli állapot bevezetését három hónapra az egész országban. A kormány már hétfőn hivatalosan bejelentette az intézkedést, amely - az alkotmányban előírt parlamenti jóváhagyással - hétfőtől hatályos.
   
Seríf Iszmáíl kormányfő parlamenti felszólalásában rendkívüli és kemény lépéseket szorgalmazott a terrorizmus elleni küzdelemben. 
   
"Nyilvánvaló, hogy Egyiptomot példa nélküli és ádáz terrortámadás érte, amelynek célja, hogy aláássa az ország stabilitását" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a rendkívüli állapot bevezetésével az állami intézmények hatékonyabban, rugalmasabban és gyorsabban tudnak majd leszámolni a haza ellenségeivel.
   
Vasárnap a Tanta városbeli Szent György-templomban, majd néhány órával később az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál követettek el pokolgépes robbantásokat az Iszlám Állam terrorszervezet öngyilkos merénylői. A támadásokban 45 ember meghalt, és több mint százan megsebesültek. A merényletek után Szíszi elnök bejelentette, hogy rendkívüli állapotot vezet be az ország "védelme és megőrzése" érdekében.
   
A rendkívüli állapot megszüntetése kulcsfontosságú követelés volt a 2011-es felkelés során, amely lemondásra kényszerítette Hoszni Mubarak elnököt. Mubarak 30 évvel korábban vezetett be rendkívüli állapotot, hogy felszámolja az ellenzéket. Egyiptomban a rendkívüli állapot újbóli bevezetése aggodalommal tölti el a jogvédőket, akik szerint ezzel a 2011 előtti rendőrállamhoz térnek vissza.