A Jobbik dönti el, lesz-e AB-beadvány CEU ügyben

Lesz CEU vagy lex CEU?

Miután a köztársasági elnök aláírta a lex CEU-t, az országgyűlési képviselők negyedének, azaz 50 főnek kell aláírnia a beadványt ahhoz, hogy utólagos normakontrollt kezdeményezhessenek.

A baloldali ellenzéki pártoknak, akik közül mind jelezték, hogy támogatják a beadványt, nincs meg a kellő számú képviselőjük az érvényességhez.

A Jobbik dönt tehát az indítvány sorsáról.

A párt elnökségében is ütköznek a vélemények, hiszen az eddigi nyilatkozatok alapján Toroczkai László az aláírás ellen lesz. Az alelnök korábban a tüntetőket "tornából felmentett liberálisoknak" nevezte, és kiáll amellett, hogy Soros egyetemének védelme nem az ő tisztje.

Vona Gábor azonban április 4-én Facebook-oldalán tette közzé, hogy annak ellenére, hogy Soros György tevékenységét megalakulásuk óta elutasítják, a CEU körüli botrány nem róla szól.

Szerinte az egyetem betiltása Orbán bolsevik politikájának része, és ha ezt engedik, hamarosan bármilyen intézmény a rezsim áldozata lehet.

"Ma a CEU, holnap más."

A Fidesz megint ellenségképet keres, hogy forradalmi hangulatban tartsa az országot, azaz legyen valaki, akitől meg kell menteni a társadalmat. Ha nem is támadják, akkor is legyen ki ellen védekezni. Cirkuszt ad a népnek, hogy elterelje a figyelmet az égető problémákról.

A Jobbik tegnapi frakcióülésen már napirendre vette a témát, de az elnökség ma hozza meg a végleges döntést. Mivel a frakció a felsőoktatási törvény módosításánál nem szavazott, és pro-kontra érvek is sorakoznak az aláírás kapcsán, nehéz megjósolni mi mellé teszik majd le a voksukat.