Hiába a megannyi hűségeskü, megvitatják, hogy Orbán kereszténydemokrata-e még

Április 29-ére összehívták az EPP-hez tartozó uniós kormányfőket, hogy megvitassák, Orbán és pártja kereszténydemokrata-e még.

Nem lehet úgy (hitelesen) Brüsszel ellen politizálni, hogy a legnagyobb EP-frakció tagjai vagyunk, és a mi korábbi parlamenti frakcióvezetőnk, Navracsics Tibor az egyik EU-biztos. Úgy persze még kínosabb mindez, hogy a polgármesterünk arra használja az EU-s pénzeket, hogy vadászházat építsen fel saját magának.

Úgy meg főleg nem lehet (hitelesen) Brüsszellel szemben politizálni, hogy miközben itthon közpénzből szabadságharcolunk a befolyása ellen, kint mindent megteszünk azért, hogy Jean-Claude Juncker mégiscsak szeressen minket.

Erre mutat rá a Die Welt cikke is, Juncker, a néppárti bizottsági elnök április 29-ére összehívta az EPP-hez tartozó uniós kormányfőket, hogy megvitassák, Orbán és pártja kereszténydemokrata-e még. Juncker ezzel "emeli a tétet a hatalmi játszmában", és ő az első EPP-s vezető politikus, aki fenyegeti Orbánt. A magyar kormányfő az EPP iránti hűség bizonyításaként legutóbb megszavazta, hogy továbbra is Donald Tusk legyen az Európai Tanács elnöke, de "ezzel kiadott egy zálogot a kezéből", és így "eljött Juncker pillanata" – olvasható a német lapban.

Persze igaz is, hogy Orbán Viktor korábban nyolc évig volt a Liberális Internacionálé alelnöke, szóval igen könnyen változhat még a későbbiekben is a politikai önmeghatározása.