Ha tanárok nem is, de legalább pianínó lesz minden iskolában

Minden érkező tanárra hat és fél távozó jut, de pianínó legalább lesz.

A kormányzás végére minden olyan iskolának lehet pianínója, ahol még nincs ilyen hangszer, s azt ajándékba kapja a kormánytól - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Katolikus Rádióban szombaton elhangzott húsvéti interjúban.

A miniszter felidézte, hogy Kocsis Zoltán zongoraművész egyik utolsó interjújában tette szóvá, miért is nincs minden magyarországi iskolában zongora vagy legalább egy pianínó. A felvetés amúgy persze jogos, de mivel az ésszerűtlen központosításnak köszönhetően sok esetben vécépapír és kréta sincs az iskolákban, ezért ezzel problémával egyelőre nem sokan foglalkoztak.

"A Kodály-évhez kapcsolódva, Kocsis Zoltán inspirációjára" fogják megvalósítani a pianínó programot, az iskolákon múlik majd, hogy élnek-e a lehetőséggel - fogalmazott Balog Zoltán.

Lassan elfogynak a tanárok

Az idei tanévben 951 tanítónak és 3019 tanárnak szűnt meg a jogviszonya, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, ehhez képest viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályát. Nem nehéz kiszámolni, ha nem változnak a tendenciák, néhány év múlva nem nagyon lesz aki tanítson.