Lukasenka lájkolta Erdogant

A fehérorosz elnök üdvözölte Recep Tayyip Erdogan török államfőt a népszavazás sikeres lebonyolítása alkalmából.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök üdvözölte Recep Tayyip Erdogan török államfőt az elnöki hatalom kiterjesztéséről szóló, előző napi népszavazás sikeres lebonyolítása alkalmából - közölte hétfőn az elnöki hivatal sajtószolgálata.

"Az alkotmányreform mellett állást foglalva a török nép támogatta a jelenlegi hatalomnak a gazdasági növekedésre, az ország politikai stabilitására és békéjére irányuló erőfeszítéseit" - emelte ki a közlemény szerint Lukasenka, aki "meggyőződését fejezte ki, hogy a népszavazáson elfogadott döntés tovább erősíti Törökország szuverenitását és függetlenségét". A fehérorosz államfő arra számít, hogy Minszk és Ankara - népeik érdekében - a jövőben is következetesen erősítik a kétoldalú partneri viszonyt.
     
A 18 pontból álló alkotmánymódosítás révén - amelyről a népszavazás is szólt - Törökországban megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalapításakor létrejött miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át.
    
A nem hivatalos eredmények szerint a törökök többsége csekély többséggel ugyan (gyakorlatilag a Nyugat-Európában élő törökök szavazataival), de támogatta az elnök hatalmát erősítő alkotmányreformot. Az Európai Bizottság szerint Törökországnak széles nemzeti konszenzus kialakítására kell törekednie az alkotmány tervezett módosításaival kapcsolatban, tekintettel azok kiterjedt hatására, valamint arra, hogy a módosításokat csak szűk többség támogatja, az Európa Tanács pedig vasárnapi nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a szoros eredmény miatt a török vezetésnek alaposan meg kell fontolnia következő lépéseit.