Svédországban nem vált be a hatórás munkanap

Elbukott a kísérlet a hatórás munkanapra vonatkozóan, de hosszútávon működőképes lehet a koncepció.

Göteborgban tesztelték a hatórás munkanapot egy önkormányzati fenntartású idősek otthonában. Az ápolóknak napi hat órát kellett dolgozniuk, a szokásos nyolc helyett.

A kísérletnek alapvetően pozitív vége lett, de a városvezetés a rövidtávú anyagi érdekek miatt visszavonta a kezdeményezést. A megüresedő műszakok betöltése plusz pénzbe kerül, de hosszútávon megtérülhet.

A 444 írja a Bloombergre hivatkozva, hogy többek közt Bengt Lrentzon kutatása szerint a hatórás műszakban dolgozó ápolók egészségi állapota sokkal jobb volt, mint a többieknek. Ez főképp annak köszönhető, hogy a munkanap végén kevésbé voltak fáradtak, mint a nyolc órás társaik, így több energiájuk maradt a nap hátralevő részére is. Az pedig kimutatható, hogy Göteborgban kevesebbszer mentek betegszabadságra a tesztcsoport tagjai.

A kutatások szerint például az orvosi ellátások költsége miatt hosszabb távon megtérülhetne az ilyen váltás, emellett az sem elhanyagolható, hogy a hatórás műszakban dolgozók sokkal produktívabbak voltak, és jobb ellátást biztosítottak az otthonban élő embereknek. A városvezetés viszont inkább a rövidtávú költségekre fókuszált.