Terrortámadást terveztek a francia elnökválasztásra

Lekapcsolták őket

Őrizetbe vett a francia rendőrség két férfit merénylet gyanúja miatt - közölte a francia belügyminisztérium. 

A 24 és 30 éves francia állampolgárokat kedden tartóztatták le Marseille-ben. Az idősebb férfi már volt börtönben. Minketten dzsihadista nézeteket vallanak.

A célpontról nem adott tájékoztatást se a rendőrség, se a belügyminiszter. A titkosszolgálat azonban múlt csütörtökön tájékoztatta a három elnökjelöltet a támadás veszélyéről. Marine Le Pen és Emmanuel Macron biztonsági emberei meg is kapták a gyanúsítottak fotóit. Francois Fillon kampányrendezvényei is fokozott biztosítást kaptak.

Frenciországban a  a 2015 novemberi párizsi terrorcselekmény óta, amelyben 130-an veszítették életüket és több mint háromszázan megsebesültek, rendkívüli állapot van érvényben. Ez különleges jogköröket biztosít a rendőrségnek azokkal szemben, akiknél felmerül a közrend megzavarásának gyanúja. 

Az április 23-ai francia elnökválasztást megelőzően, a merénylet lehet, hogy pont a radikális jobboldal malmára hajtotta volna a vizet, így Marine Le Pent juttatva az elnöki székbe. Már a terrorcselekmény tervének híre is emelheti a Nemzeti Front bázisát.