Megkapta a másodfokú környezetvédelmi engedélyt Paks 2

Hiába tiltakoznak környezetvédelmi szervezetek.

A kormánybiztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülése után felidézte: a 2016 szeptemberében kiadott első fokú engedélyt két zöld szervezet megtámadta.

Újabb pipa

Támogatta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága is a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezését szerdai budapesti ülésén. A testület Süli Jánost hét igen, egy nem szavazattal és egy tartózkodás mellett alkalmasnak találta a posztra.

A másodfokú környezetvédelmi hatóság, a Pest megyei kormányhivatal megvizsgálta az első fokú engedélyben foglaltakat, illetve a kiadásához vezető eljárást, és helyben hagyta a dokumentumot - közölte Aszódi Attila.

A másodfokú döntés szerint az első fokú hatóság szakszerűen járt el, megalapozottan adta ki az első fokú engedélyt - jelezte.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a környezetvédelmi engedély így jogerős és végrehajtható.

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub szerdán bejelentette, hogy bíróságon támadják meg a Paks II beruházás környezetvédelmi engedélyét, mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal - a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában - sem érkezett érdemi válasz.

Ami kimaradt

A környezetvédő szervezetek szerint a másodfokú hatóság nem rendezett több alapvető, a hatástanulmányban és a Baranya Megyei Kormányhivatal első fokú határozatában is tisztázatlanul hagyott kérdést. Ezek közül kiemelik, hogy szerintük rendezetlen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa, és nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére az emberi hibára és a szándékos károkozásra - például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre - visszavezethető súlyos balesetek esetén, továbbá nem garantálja semmi, hogy az új erőmű nem melegíti fel a Dunát a határértéket meghaladó módon.

Aszódi Attila emlékeztetett, mivel márciusban a telephely-engedélyt is megkapta a Paks II projekt, lehetőség van arra, hogy megkezdődjön a létesítési engedélykérelem összeállítása - mondta. Hozzátette, hogy ez lesz a legnagyobb, legbonyolultabb, és talán a legfontosabb engedély az egész folyamatban.