Homokvihar és hóvihar – ilyen, amikor szélsőséges Magyarország

Megmutatta szeszélyes arcát április.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést. Több járásra már reggel kiadták a másodfokú riasztásokat is. Ahol ezek a riasztások vannak érvényben, ott akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is lehetnek. További hét megyében szintén az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik a szél. Napközben az Alpokalján - elsősorban a Kapuvár és Zalaegerszeg közötti sávban - óránkénti 80-100 kilométeres széllökések is valószínűek, az északkeleti országrészben is elfordulhat 70 kilométeres óránkénti szélsebesség.

Emellett az ország középső és keleti felében a jelentős mennyiségű eső miatt hat megyében - Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok - másodfokú a figyelmeztetés. Pest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, továbbá a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a sok eső miatt.

Szerda délelőtt 11 órakor a Kékestetőn már 18 centiméteres hóréteget mértek, az alacsonyabban fekvő területeken, köztük Budapesten, Pestszentlőrincen és Szeged külterületén is hólepelt jeleztek.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében az ország nagy részén, a középső és keleti területeken szerdán várható jelentős mennyiségű eső, míg a dunántúli területeken előforduló viharos szél veszélyére is figyelmeztetett.

A rendkívüli időjárási helyzet miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) operatív törzset működtet - tájékoztatta a helyettes szóvivő szerda délben az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: éjfél óta országszerte mintegy 120 riasztást kaptak a tűzoltók. Főként közúti balesetek, kisebb arányban kidőlt fák, leszakadt faágak és villamosvezetékek miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét. A legtöbb riasztás Bács-Kiskun, Csongrád, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban érkezett.

Bács-Kiskun megyében még 24 településen van áramszünet, ez több mint 14 ezer fogyasztót érint. Az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik a helyreállításon.

Közölték: az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani. Az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt emellett havas eső, hó is valószínű, a magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően "tapadó hó" lesz. Síkvidéken olvadni fog vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi megmaradhat. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon ennél nagyobb hóréteg is kialakulhat.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, hóeltakarítási munkálatokat végez. A társaság közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az ország több részén havazik: jellemzően a Duna vonalában, Bács-Kiskun megye nagy részén, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye magasabban fekvő területein.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. gépei elsősorban a magasabban fekvő, budai fő- és közösségi közlekedési utakat tisztítják, de a torlódás akadályozza a munkát.

A rendőrség azt közölte: a fővárosban főként a XII. kerületben okoz gondot a télies időjárás. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a XII. kerületben a csúszós utak miatt több gépjármű elakadt az Orbánhegyi úton, az Istenhegyi úton és a Cinege utcában, ezért jelentős a torlódás.

A havazás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata késve, módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik szerdán. A 60-as villamos és a Libegő nem jár.

Több vasútvonalon is vannak fennakadások. A miskolci vasútvonalon Gödöllő és Aszód között fák dőltek a sínekre, jelentős késésekre kell számítani.

A télies időjárás következtében kialakult útviszonyok miatt lezárták az 1111-es út Esztergom felől Dobogókőre vezető szakaszát.

A havazás miatt járhatatlanná vált a 24-es út mátrai szakasza, az utat teljes szélességében lezárták. A lehullott hó miatt több tehergépjármű megcsúszott és keresztbe fordult, személyi sérüléssel járó baleset is történt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján azt írta: még egy nap a "tél". Csütörtökön már kevesebb lesz a csapadék, de a hőmérséklet alakulásában még nem várható lényeges változás; folytatódik a hideg, szeles idő. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul.