fotó: Béli Balázs / Alfahír
2017. 04. 19. 13:25

Az Orbán-kormány miniszterei szembefordultak a Fidesszel: támogatják a Jobbik antikorrupciós harcát!

Bár Fidesz szerdán látszólag Soros György ellen indított hadjáratot a parlamentben, közben szinte száz százalékban elérték valódi céljukat: meggátolták, hogy a Jobbik szigoríttassa a Büntetőtörvénykönyvet (Btk.), hogy a korrupt politikusok, illetve a köréjük épült gazdasági szereplők ne úszhassák meg enyhébb büntetéssel. Ám a siker nem teljes, mert a jobboldali ellenzék antikorrupciós harcának olyan szövetségesei lettek, mint Lázár János, Varga Mihály, valamint Simicskó István. Igen, jól látják, az Orbán-kormány három minisztere!

Még a parlamenti ingyencirkusz előtt söpörte le a kormánypárti többség a Jobbik Lex Lúdas Matyiként elhíresült antikorrupciós törvénycsomagjának azt az elemét, amely komoly szigorítást vezetett volna be Btk.-ban, drasztikusan megemelve például a büntetési tételek idejét (az elkeseredett korrupció ellenes harcok a bizottságokban is folynak; például ITT és ITT)

Sajnálatos módon - és ez jól jellemzi, hogy a Fidesz valójában mennyire nemzeti - a közpénzek védelmét a kormányzat nem tartja fontosnak, így megjósolható volt, hogy nem fogják támogatni a jobbikos javaslatot.

Azonban az 57 igen szavazat között (Jobbik, MSZP, függetlenek) megtalálhatunk 6 kormánypárti képviselőt is, és nem is akárkiket:

Lázár János (Fidesz), Miniszterelnökséget vezető miniszter,

Simicskó István (KDNP) honvédelmi miniszter,

Varga Mihály (Fidesz) nemzetgazdasági miniszter,

illetve a tárcavezetőkön kívül Bányai Gábor (Fidesz, a Vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke), Nagy István (Fidesz, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára), valamint Pesti Imre (Fidesz, kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala).

Ha minden jól megy csak sikerül elérni, hogy vezető fideszes politikusoknak is kellően kínos, és talán veszélyes is legyen az intézményesült korrupció. Mert, aki kicsit is ismeri a magyar belpolitikát, az tudja, Varga Mihály és Lázár János nem szoktak szavazások során véletlenül félre nyúlni - mindig tisztában vannak a politikai döntéseikkel.

Izgalmas lesz a következő kormányülés, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök nemet mondott a korrupció ellenes javaslatra.