Az oroszok számítanak a magyar beszállítókra Paks 2-nél

Kérdés, kitudjuk-e használni.

Emlékeztetett: a Paks II beruházásról kötött magyar-orosz államközi megállapodásban 40 százalék magyarországi beszállítói hányadot rögzítettek, és a Roszatom reálisnak tartja ezt az arányt.

Az orosz fővállalkozó korábban már felmérte a magyar vállalatokat, többször is találkoztak a lehetséges beszállítók képviselőivel, konferenciákat tartottak, ahol kellő részletességgel elmondták, milyen szabályoknak, szabványoknak kell megfelelniük a beszállítóknak.

A paksi beruházásnál nem csak magyar vállalatok jöhetnek szóba, hiszen a térségben az atomenergetikában tapasztalt vállalatok működnek Csehországban és Szlovákiában is.

"Feltétlenül szeretnénk meghívni a tendereljárásra európai cégeket, mindenekelőtt magyar vállalatokat"

- fogalmazott.

A Roszatom helyettes vezetője ugyanakkor rámutatott arra is, a paksi beruházás államközi szerződésében fix ár szerepel, a projektet a költségkereten belül kell megvalósítani, ezért a cég érdekelt abban, hogy reális piaci verseny alakuljon ki, és a legjobb ajánlatok érkezzenek be – idézi az MTI Kirill Komarovot.

Kövessen minket a Paksi Atomerőmű legjobban őrzött termeibe!

A Paksi Atomerőmű 2017-ben egy jól védett, kiváló szakember gárdával működtetett nukleáris létesítmény, de azért a jövője felvet bizonyos kérdéseket. Az Alfahír bejárta az erőművet, és olyan helyekre is bejuthattunk, ahova a szakemberek csak sok-sok év tanulás után léphetnek be.

Ha már megépül a beruházás, kulcsfontosságú, hogy valóban sikerüljön kihasználni a 40 százalékos beszállítási hányadot, ehhez viszont szükség lenne a magyar cégek felkészítésére, azonban ez a folyamat még nem sehol sem tart - ismerte el Süli János, Paks2 miniszterjelöltje keddi bizottsági meghallgatásán.