Legalább három áldozata van a venezuelai tüntetéseknek

Egy 17 éves tüntető diákot fejbe lőttek a fővárosban, egy 23 éves egyetemista lányt pedig a nyugati San Cristóbalban lőttek le.

Az ügyészég azt közölte, hogy vizsgálatot indított a gyilkosságok ügyében, amelyek elkövetésével az ellenzék a Maduro elnökhöz lojális fegyveres bandákat vádolja. A rezsim egyik magas rangú tisztségviselője ugyanakkor bejelentette, hogy a békésnek mondott tüntetők megölték a Nemzeti Gárda egyik katonáját a fővároshoz közeli San Antonio de los Altosban.

Folyamatosak a tüntetések Venezuelában

Az egy hónapja tartó tüntetésssorozatnak ezzel nincs vége, ugyanis az ellenzék április 19-re ígéri Venezuela legnagyobb demonstrációját.Maduro szerint, az ellenzék az Egyesült Államok támogatásával próbál államcsínyt elkövetni az országban. Ezért két hete a Legfelsőbb Bíróság megfosztotta az ellenzéket parlamenti jogosítványaitól, múlt héten pedig Henrique Capriles, ellenzéki vezetőt 15 évre eltiltották a választott tisztségektől.

Ezzel már kilencre emelkedett az áprilisi tüntetések halálos áldozatainak száma.- közölte az MTI.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter washingtoni sajtóértekezletén elítélte a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést.


    "Aggodalommal figyeljük, hogy Maduro kormánya megsérti saját alkotmányát, és nem engedi, hogy az ellenzék a hangját hallassa vagy megszervezze a venezuelai nép hangjának kinyilvánítását"

- mondta Tillerson.

Maduro elnök, amerikai puccskísérletnek véli a tüntetéseket, hiszen az USA láthatóan az ellenzéket támogatja vele szemben.

A hatalmas olajtartalékokkal rendelkező latin-amerikai ország a belpolitikai krízis mellett súlyos gazdasági és élelmezési válsággal is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció megfékezhetetlenné vált. A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett ki.