Lázár: Paks II nem tesz függővé minket az oroszoktól

Sőt, Lázár János már a napkollektorokban látja a jövőnk egyik felét.

A kancelláriaminiszter Paks II kapcsán leszögezte: a beruházás nem teszi függővé az országot az oroszoktól. Az erőmű működtetéséhez szükséges üzemanyagot Lázár szerint bárhonnan be tudjuk szerezni, nem csak Oroszországból.

Hozzátette: a bővítés eddigi 100 millió eurós költségeit sem biztos, hogy orosz forrásból fedezik. Az összeg rendelkezésre állhat a költségvetésből, vagy a nemzetközi pénzpiacról is beszerezhető, akár az orosz hitelnél is kedvezőbb feltételekkel.

Mint ismert, hogy május 2-án teheti le a parlamenti esküjét Paks2tárcanélküli minisztere, Süli János, aki a finanszírozás kérdése mellett más fontos szempontokra is felhívta a figyelmet, miszerint a tervek szerint 2025-re már két nukleáris létesítmény szakember gárdáját kell kiképezni, amelyre egyelőre még csak elképzelések vannak, míg az a folyamat sehol se áll, hogy amely a magyar vállalkozásokat készítené fel, hogy részt vehessenek a projektben. Már pedig így nem fogjuk elérni a 40 százalékos hazai beszállítási hányadot, és a profitot lehalászhatják a térségbeli cégek.