Azbeszt is lehet a víztározó mellett gyűlő törmelékben

A Petőfi Csarnok veszélyes hulladéknak számító törmelékét egy víztározó mellé ömlesztik.

Az egykori homokbánya inert hulladéklerakóként üzemel, ami azt jelenti, hogy veszélyes hulladékot nem lehet ide szállítani. A Pecsa bontása során, azonban azbesztet találtak, így az onnan származó törmelék raktározására nincs engedélye a lerakónak

A terepszemle során a lap munkatársai a hulladéklerakóban több szerves anyagot (aszfalt-tömböket, ledarált és egészben maradt azbeszt tartalmú palát, kegyeleti szertartásból maradt hulladékot, marhaállkapcsot, ipari sósavat, televíziót, hűtőt, merevlemez meghajtót, háztartási- és fahulladékot) is találtak, aminek tartása a hatósági előírások szerint nem engedélyezett a telepen.

További gondot jelent, hogy a szemét csak gyűlik, de feldolgozásra nem kerül, és mivel a káros anyagokat tartalmazó törmelék nincs elkülönítve, az a földbe szivárogva könnyen beszennyezheti a közelben fekvő, a magyar állam tulajdonában levő víztározó és vízmű vizét.

A Pecsa törmelékét az Szűcs Fuvar cégcsoport szállítja válogatás nélkül a bányatelepre, akinek egyébként maga a lerakó is az érdekeltségébe tartozik. A fuvarozó cégnek tavaly júniusban, a városligeti bontás hulladékszállítása miatt már meggyűlt a baja a rendőrséggel. Akkor szintén azbeszt került a szállított sitt közé.