"A magyar kormánynak fingja nincs, mi folyik itt" - Zentán nincsenek oda a magyar-szerb barátságért

Szijjártó Péter sajnos nem volt ott, hogy hallja. 

Morvai Krisztina EP képviselő és Gaudi-Nagy Tamás jogvédő péntek este Zentán találkozott a helyi magyarsággal. A kormányzó haladók, illetve a VMSZ koalíciója alkotta városvezetés azonban a nemzeti jogvédők munkásságnak "veszélyességére" hivatkozva

megtiltotta, hogy az eredetileg lefoglalt helyszínen, a városházán tartsák meg a rendezvényt. 

A beszélgetésre végül egy helyi kávézóban került sor. A zentai magyaroknak pedig volt mondanivalójuk bőven. 

"A magyar kormánynak halvány lila fingja nincs az itt történtekről, s nem is érdekli őket"

- fakadt ki indulatosan egy helyi polgár, aki szerint magukra vannak hagyva a szerb önkény megnyilvánulásaival szemben. A megjelentek vastapssal fejezték ki egyetértésüket. 

Ők minden bizonnyal délvidéki magyarokként még nem értesültek róla, hogy sosem volt még ilyen gyümölcsöző a szerb-magyar viszony. Legalábbis a magyar kormány szerint.

Kovács László likes this: Szijjártó hősiesen megvédi a szerb kisebbségi politikát

"A vajdasági magyarok számára biztosított jogok és lehetőségek igazán elérik az európai standardokat. Éppen ezért soha nem fogjuk hagyni, hogy Önöket bárki kioktassa a kisebbségi jogok vonatkozásában"- mondta Szijjártó Péter Belgrádban a kormányzó Szerb Haladó Párt kampánygyűlésén. Hogy megvédjük. A kisebbségi jogok terén. Nem a délvidéki magyarokat. Szerbiát.

"Kedves Miniszterelnök Úr! Tudja, hogy ilyen állapotok uralkodnak Szerbiában?"

- ezzel a felütéssel fogja tájékoztatni Orbán Viktort Morvai Krisztina. Az EP-képviselő elmondta: minden pártot, Kövér László házelnököt, de a csatlakozási biztost is tájékoztatni kívánja a jogvédő monitoring út tapasztalatairól.

Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke szerint (aki zentaiként a házigazda szerepét is betöltötte) rámutatott:

"Délvidék tudatos magyartalanítása zajlik. Erről pedig a budapesti kormány nemhogy nem tud, de még asszisztál is hozzá."

Gaudi-Nagy Tamás úgy vélekedett:

A szerbek és budapesti partnereik is rettegnek az igazságtól.

A nemzeti jogvédő szerint egyfajta csakazértis lelkülettel, ki kell kényszeríteni minden jogát a délvidéki magyaroknak. Ezeket nem adhatják, ha akarják, hanem ezek járnak az őshonos magyar közösségnek - szögezte le Gaudi-Nagy. 

A délvidéki magyarság abszurd módon működő érdek képviseletéről szólva felidézte hogy Pásztor korábban, a mostani találkozóhoz hasonlóan "károsnak" ítèlte a temerini fiúk ügyében kifejtett jogvédői erőfeszítéseket is

"Pásztor nem ígért, így nem is adott semmit a délvidéki magyar közösségnek"

- foglalta össze a helyzetet a jogvédő.

A rendezvényen felszólalt Bozóki Antal, az Árgus - Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület egyik alapítója is. 

"A jog, az jog. Régi jogász vagyok, én még azt tanultam, hogy a jogszabályokat be kell tartani."

 - foglalta össze, mit is jelent a jogtudatosság, amely szerinte alapvető feltétele annak, hogy egy kööösség kivívja és a hatalommal be is tartassa saját jogait.