Begurultak a székelyek: háromfogásos menüvel törnek be a gasztropiacra

A Millenárison rendezett Beer Burger Barbecue Fesztiválon mutatkozott be a hiánypótló GóbéGurmé.

A tapasztalatok szerint tízből kilenc embernek ízlik az, amit székely guruló konyhán eszik, de mindenhol van egy tizedik, akinek semmi sem jó - árulta el vendéglátónk, Domokos István, aki egyébként az Erdélyi Pálinka Lovagrend alapítója is. Mi pedig a második pálinka után egyetértően bólogattunk - mindig a tizedikkel kezdődnek a gondok.

A GóbéGurmé hiánypótló ötlete évekkel ezelőtt született meg, ugyanis a XXI. századi magyar gasztronómiában egyszerűen nem találkozhatunk a hagyományos székely ízekkel. Idén végre útjára is indult a székely guruló konyha, és mindenkit vár jelenleg a Millenárison egy izgalmas gasztronómiai kalandra.

A cég hosszú időt töltött azzal, hogy megtalálja a legmegfelelőbb, minőségi alapanyagokat: ételeik kizárólag székelyföldi gazdák által nevelt szarvasmarhából és sertésből és Székelyföld különleges fűszereiből készülnek. A só parajdi, a hagyma kibédi, de természetesen a fokhagyma és a zöldfűszerek is Erdélyből kerülnek a kolbászokba.

Lehetőségünk volt megkóstolni a menüt is: az első fogás a "féldeci" bányászpálinka (a székelyföldi hagyományoknak megfelelően a hétköznapi pálinka szilvából készül, az ünnepi pedig a 15 féle vadgyümölcs különböző változataiból); amit mi ittunk, a székely sóvidékről érkezett: 90 százaléka helyben termett hargasmagú szilva, 10 százaléka pedig ringlószilva. Ezt a kétféle, 55-57 százalékos pálinkát aztán a parajdi sóbányában három évig érlelik, ezután jöhet a "házasítás", majd további félévnyi érlelés.

A Farkaslakáról származó székely faszén közben lángra kap, és máris sül a grillrácson a háromféle kolbász és a mics - utóbbiból a magyar közönség óvatossága miatt kimaradt a birkahús, marhából és sertésből készül.

Kínálnak hagyományos székelykolbászt: a disznóhúson kívül só, bors, fokhagyma van benne, "meg persze zsír is, hogy legyen koleszterin".

A tüzes kolbász természetesen erőspaprikával fűszerezett, pikáns, csípős étel.

Különlegességet jelentett az általuk legfinomabbnak tartott citromos kolbász: "a székelykolbász dinamikusbb, fiatalosabb változata".

És hogy tovább fokozzuk: minden alkalommal változtatnak egy kicsit a menün, "hogy ne legyen unalmas".

A kolbászhoz kemencében sült házi kenyeret, sült burgonyát, mustárt, ketchupot és majonézes tormát kapunk, hogy aztán az egészet, mintegy harmadik fogásként szűretlen Csíki Sörrel öblítsük le ("a gyengébbeknek egy, a közepeseknek kettő-három, az erőseknek legalább négy ajánlott", tájékoztatnak az ajánlásról, és elkerülhetetlen, hogy elérjük a legkiválóbb kategóriát).

A guruló konyha, melynek grilljén egyszerre 25 kilónyi hús süthető, egész nyáron járja majd a fesztiválokat, rendezvényeket, a márka képviselői őszig be vannak már táblázva. A hosszabb távú tervek között egyébként szerepel, hogy állandó helyet nyissanak, ha minden jól megy, a jövőben akár saját éttermet is nyithat majd Budapesten a GóbéGurmé - nem bánnánk, ha sikerülne.

Arra is van recept, hogyha egy fesztiválon a kavalkádban nem találjuk meg a guruló konyhát: csak kövessük a székely dallamokat, és ha ráleltünk a piros járműre, lesz lehetőségünk egy jó kis beszélgetésre is, "amit a pálinka amúgy is hoz magával".

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, már a hétvégén megkóstolhatja a sülteket, csak látogasson ki a Millenárisra.