Trump ismét kiakasztotta saját kemény magját: lecsukatná a Wikileaks atyját

A kampányban még imádta. 

Az AP hírügynökégnek adott interjú során az elnököt arról kérdezték, egyetért-e Jeff Sessions igazságügy miniszterrel, aki a napokban úgy fogalmazott: Assenge letartóztatását az egyik legfontosabb feladatának tekinti. Trump hangsúlyozta, hogy a döntést nem ő hozta, de

nincs semmi kifogása a Wikileaks alapító börtönbe juttatása ellen. 

Amikor azzal szembesítették, hogy a kampány idején, amikor kiszivárogtatták Hillary Clinton levelezését, kifejezetten pozitívan nyilatkozott a WikiLeaksről, azzal védekezett, hogy ő nem Assange-ot támogatta, pusztán érdekesnek találta az általa nyilvánosságra hozott információkat. 

"Nem támogattam, vagy elleneztem. Csak azt mondtam: nézzétek az információkat, ez nagyon jó cucc!"

 - fogalmazott az elnök. 

A Trump internetes kampányában igen komoly szerepet játszó, a politikus köré valóságos kultuszt építő alt-right mozgalmat sikerült alaposan kiakasztani e kijelentésekkel. Az Altright.com vezércikkében arra emlékeztetnek, Trump az elnökválasztás hajrájában messze nem volt ilyen távolságtartó a Assange-al és társaival. Egy kampánygyűlésen egyenesen azt mondta:

"Imádom a WikiLeakset!"

A szerző, Vincent Law szerint Julian Assange ugyan kozmopolita és "informácios anarhcista", de "senki nem mondhatja róla, hogy ne lenne hű az elveihez." 

"Az altright arról szól, hogy megalkuvás nélkül kimondjuk az igazságot a hatalommal szemben. És e tekintetben sok közös van bennünk és Assange-ban."

 - szögezi le a szerző, hozzátéve, hogy a WikiLeaks-alapítóban azt az embert tiszteli, aki "minden ideológiai részrehajlás nélkül kimondja az igazságot, bármi is az ára."

A kampány idején teljes gőzzel Trumpot támogató radikális jobboldali Infowars is igen beszédes címmel írt a köpönyegfordításról:

"Trump elnökjelölt: Imádom a WikiLeakset! Trump elnök: csukjuk le Assange-ot!"

Trump kemény magja egyébként nem először fejezi ki csalódottságát az elnök politikájával szemben. A szíriai gáztámadást követő rakétacsapásokat a legtöbben nagyon csalódottan fogadták. Az altright legnépszerűbb közéleti celebje, Milo Yiannopoulos akkor azt írta a Facebookon: 

"Minden gyerek életében eljön az a nap, amikor keservesen csalódik az apjában".

(Az ironikus altright szlengben Trumpot többek közt Istencsászárnak, vagy Apunak nevezik.)