Van, aki már mindent tud Önről

Bár az állam bekeményít kibervédelem terén, a lakosság még mindig nincs biztonságban.

A témával már csak azért is érdemes jobban foglalkozni, mert az elmúlt években mind a szervezetek elleni, mind a társadalomban az egymás közötti hackertámadások száma nőtt.
Magyarországon nem most kezdtek el különböző kibervédelmi oktatásokat bevezetni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem több karán van már olyan tantárgy, ami a témához kapcsolódik, az adott szakhoz igazítva. A nemzetközi és európai tanulmányok karon a kiberbiztonság nemzetközi jogaival foglalkoznak, a kiberhadviselést és a katonai információs rendszerek kibervédelmét, a hadtudományi és honvédtisztképző karon, míg a kiberbűnözést, valamint a bűnmegelőzés internetes lehetőségeit a rendészettudományi karon oktatják.

A legutóbbi hírek szerint a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerébe nyúltak bele tavaly és tavalyelőtt orosz hackerek. De az elmúlt években több, nemzetközi sajtót is megjárt eset történt kibertámadások terén. 2015-ben a holland kormány internetes oldala vált órákra elérhetetlenné, valószínűsíthető, hogy ezt is ISIS támadásai közé sorolhatjuk, de az amerikai elnökválasztás során az oroszokat is megvádolták, hogy ők állnak az amerikai demokrata politikusok levelezésének meghackelése mögött.

A magasabb szinten folyó kiberháborúk mellett a lakossági körökben is egyre elterjedtebbek a kémprogramok, amelyek az internetfelhasználók közötti tudáskülönbség miatt, mind anyagi, mind személyiségi jogi visszaélésekre adhatnak okot. Krasznay Csaba is kijelentette, hogy az egész társadalmat képezni kell, mivel mindenkinek tisztában kell lennie vele, milyen veszélyek leselkednek rájuk a kibertérben. 

Tavaly például, olyan kínai mobileszközök kerültek piacra, amelyeken előre telepített adatlopásra alkalmas alkalmazások voltak. A telefonokon észrevétlenül megbújó Adups nevű eszközgyűjtemény képes volt az IMEI adatok, SMS logok és tartalmak, kapcsolatok nevei és IP-címek összegyűjtésére, titkosítására és harmadik, jelen esetben kínai fél által üzemeltetett szerverek felé való továbbítására. 

Természetesen mindezt úgy, hogy a felhasználó mit sem sejtett az egészről.

Sokan nem is tudják, hogy ha kutatni akarnak párjuk, gyermekük vagy bármilyen ismerősük után, és az interneten ma már könnyen elérhető kémprogramokat választják ehhez, azzal nem csak a kiszemelt fél szabadságát, de a sajátjukét is kockáztatják. A jelenlegi jogszabályok szerint ez ugyanis bűncselekménynek minősül

2012-ben közmunkára ítéltek egy magyar netezőt, mert jogosulatlanul lépett be családtagja e-mail fiókjába. Ez a legenyhébb kiszabható büntetés, rosszabb esetben hasonló cselekedetért akár egy év börtönbüntetést is kaphatott volna az elkövető.