A múltat végképp eltörölni: eltüntetik az amerikai Dél emlékműveit

A louisianai nagyvárosban hajnalban golyóálló mellénybe öltözött és arcukat sálakkal eltakaró munkások jelentek meg, s darabokra szedték és elszállították a belvárosban álló négy konföderációs emlékmű egyikét. A szállítójárműveken a cég nevét letakarták, a környező házak tetején orvlövészek óvták a munkásokat. Az elővigyázatosság oka: a rendőrség szerint

halálos fenyegetések érkeztek az emlékműveket megőrizni akaróktól.

Az úgynevezett Liberty (Szabadság) emlékművet - amely egy obeliszk - 1891-ben azoknak a fehér amerikaiaknak állították, akik megpróbálták megdönteni a polgárháború után létrejött, és feketéket is magában foglaló önkormányzatot. Az emlékművet azért távolítják el, mert "a fajgyűlölet és a fehér felsőbbrendűség jelképének" tartják.

A konföderáció az Egyesült Államok 11 déli szövetségi állama között a polgárháború idején létrehozott, az egyes államok nagyobb függetlenségéért és a rabszolgaság fenntartásáért küzdő államszövetség volt 1861 és 1865 között. 

New Orleans három másik konföderációs emlékművét - Lee tábornok és Beauregard tábornok, a déli seregek két vezetőjének, valamint Jefferson Davis, a konföderáció valahai elnökének szobrát - heteken belül elszállítják. 

Az Egyesült Államokban évek óta országos vita folyik a konföderációs jelképekről. Ez a vita különösen felerősödött 2015 óta, amikor egy feketék látogatta dél-karolinai templomban egy fehér fensőbbrendűséget hirdető fiatal férfi - aki konföderációs zászlót tett ki internetes közösségi oldalán - kilenc embert lemészárolt. Dél-Karolinában ezt követően a kormányzó - Nikki Haley jelenlegi ENSZ-nagykövet - elrendelte a konföderációs zászló eltávolítását az állam törvényhozásának épülete elől.

A Mississippi Egyetem nemrégiben odáig ment, hogy

a szövetségi állami zászlót is eltávolította,

mert az szerintük emlékeztet a konföderációs zászlóra. 

New Orleans lakóinak elsöprő többsége fekete. A városi önkormányzat 2015-ben, 6:1 arányban szavazta meg

a konföderációs szobrok és emlékművek eltávolítását,

de jogi viták mindmostanáig akadályozták a végrehajtást. Az eltávolítást szorgalmazók szerint az emlékművek sértők, mert a rabszolgatartó múltra nemcsak emlékeztetnek, hanem sajátosan dicsőítik is azt. A szobrok megőrzésének hívei viszont azt vallják: ezek is a történelmi múlthoz tartoznak.