Csökkenhet a kormányellenes hangulat! Prémiumot kapnak novemberben a nyugdíjasok

Hosszú évek után először, pont a kampányidőszakban prémiumfizetésre számíthatnak a nyugdíjasok

Hosszú évek után először, pont a kampányidőszakban prémiumfizetésre számíthatnak a nyugdíjasok. Erre azért kerülhet sor, mert idén a gazdasági növekedés várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, amely az egyik törvényi feltétele a nyugdíjprémiumnak.

– 2017-ben 4,1 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számolunk – árulta el a Blikknek a gazdasági tárca, amely szerint így idén és jövőre is számíthatnak pluszpénzre a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél is teljesülni fog.

A lap számításai szerint idén novemberben (tehát a kampányidőszak kellős közepén) 12 ezer forint, jövő novemberben 16 ezer forint prémium jár az átlagnyugdíjasoknak, ha bejönnek a gazdasági tárca GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzései. Ezt az összeget még a nyolcvanezer forintos nyugdíjjal rendelkezők is megkapják a jogszabályok szerint, az ennél kisebb nyugdíjjal rendelkezőknek valamivel kevesebb jár. De novemberben nem csak prémiumot hoz a postás a nyugdíjasoknak, hanem a tervezettnél nagyobb infláció miatt egy összegben megkapják az elmaradt nyugdíjemelés különbözetét is.

A szakértő szerint mindez a jövő évi választásokra is hatással lehet:

"Azok a társadalmi csoportok, amelyek pénzt kapnak, azoknál csökken a kormányellenes hangulat, és kevésbé lesznek fogékonyak a korrupciós vádakra"

- jelentette ki Kiszelly Zoltán.