„Képviselő úr, viselkedjen! Te viselkedj!" - Jön a parlamenti őrség, tárgyal a Fidesz a civilekről

Bohózatba fulladt az első kör.

(Jön az őrség?! Lesz sokkoló is? Még nem tudunk semmit.)

A Fidesz által beterjesztett lex civil újabb komikus fejezetéhez ért a keddi bizottsági ülés, amelyet aztán be is rekesztett a testület ülése 11:40-kor, amelyet 12:00-kor fognak folytatni.

Frissítés: nem jön az őrség (pedig megnéztem volna azt az elfogóhálót)

Íme néhány szemelvény:

Mi szükség van arra, hogy az amúgy is megtépázott nemzetközi tekintélyét az Orbán-kormány azzal csorbítsa tovább, hogy őrséggel vitesse ki a csendben tiltakozó civileket - kérdezte Szávay István az elnöktől.

"Ez az őröknek is megalázó" - vélelmezte a bizottság egyik munkatársa, ugyanis az őrség két tagja kénytelen volt bejönni, és tájékozódni.

"Nem tudom miért nem jön be az őrség, pedig itt állnak a lépcsőházban" - értetlenkedett

Jellemző a kedd délelőtti kormánypárti teljesítményre, hogy Rubovszky György több alkalommal sem volt képes felolvasni azt a táblát, amelyen az állt, hogy "Vitányi István ne szavazza meg a törvényt!", és folyamatosan "nem"-et olvasott. Még akkor is, amikor már tényleg mindenki a veterán politikuson nevetett.

Ez történt eddig (a vita érdemi részét külön cikkben közöljük):

Sajnálatos módon pont Budai Gyula, bukott elszámoltatási biztos mögött ülök, így kénytelen vagyok hallgatni a folyamatos bekiabálásait (például, amikor rászolnak, hogy "Képviselő úr, viselkedjen!", az a válasz, hogy "Te viselkedj!".

"Gyula, ennél okosabb vagy!"

Már a legelső perctől kezdve forrt a levegő. Az ok egyszerű volt: sokan kíváncsiak a testület munkájára.

Rubovszky Györgynek is szemet szúrt a nagyfokú érdeklődés, és az, hogy sokaknak nem jutott szék az ülésteremben (én egy kis asztalkán ülök, amelyet a bizottság egyik asszisztensével osztok meg), ezért jött is az ötlet:

ezentúl csak három-három vendég jöhet be az ülésre.

Na, de kik azok a vendégek? A szakértők? Staudt Gábor (Jobbik) is ezt firtatta, mint mondta, pártjának csak szakértőkből több szokott eljönni, segíteni a képviselői munkát.

Rubovszky mentett: akkor a külső szakértők nem jöhetnek be.

Közben Budai Gyula is beszállt a buliba, és ahogy az a fideszes módi, nem szót kért, csak bekiabált: amire Staudt így reagált: "Gyula, ennél okosabb vagy!".

Az egykori elszámolási biztos, akinek majdnem sikerült Gyurcsányt nyakon csípnie, élelmesen visszaszólt: "Nálad biztosan."