Kanada nem hitt Mohácsi Viktóriának, visszatelepítik Magyarországra

A több mint öt éve tartó eljárás eredményéről a Magyar Nemzet számolt be. A lap szerint a volt európai parlamenti képviselő meglepőnek találta, hogy a kanadai állam elutasította politikai menedékjogi kérelmét. A Magyar Nemzetnek elmondta, hogy

április 10-én már le is zajlott az első, hazatelepítéssel kapcsolatos meghallgatás.

A döntés a cikk szerint még decemberre tehető, de eddig nem került nyilvánosságra. Mohácsi arra a kérdésre, hogy itthon folytatja-e politikai vagy jogvédői karrierjét, nem tudott válaszolni.

Mohácsi Viktória még a szocialista kormányzat alatt volt a roma felzárkóztatásért felelős miniszteri biztos, majd az SZDSZ Brüsszelbe delegálta képviselőnek. 2011-ben kért politikai menedékjogot Torontóban, 2012-ben pedig a kanadai közszolgálati televízióban életveszélyes fenyegetésekről, valamint arról beszélt, hogy a több cigány áldozattal is járó bűncselekmény-sorozatot a szocialista kormány nem véletlenül próbálta elhallgatni.

Kanada és a magyarországi cigányok kapcsolata még 2008-ban lendült fel, amikor is Torontó eltörölte a vízumkényszert hazánkkal szemben. Ezt nagyarányú kivándorlás, illetve politikai menedékjogi kérelemhullám követte, de a törvények 2012-es szigorításával – és persze a segélyek csökkentésével - a Magyarországról érkező cigány menekültek száma is csökkent.

Ahogy arra a lap is emlékeztet, a 2015-ös kanadai választásokon nyertes liberális kormány fellépése óta azonban újra nőtt a kérelmek száma, noha úgy tűnik, Mohácsi Viktória még így sem ment át a rostán.