Megnevezték a szentpétervári merénylet feltételezett megrendelőjét

Muhtarov ellen az Interpol tavaly nemzetközi körözést adott ki a biskeki kínai nagykövetség ellen augusztus 30-án megkísérelt terrortámadás miatt. A kínai diplomáciai képviselet kapujában egy ujgur öngyilkos merénylő vezette gépkocsi robbant fel, egy ember halálát okozva, és további hármat megsebesítve. 

Muhtarovot a terrortámadás megszervezése mellett a terrorizmus finanszírozásával, irathamisítással, tiltott határátlépéssel és bűnszervezet létrehozásával is gyanúsítják. A terrorista kirgiz állampolgár. A közép-ázsai ország hatóságai szerint irataiban üzbég nemzetiségűként szerepel, de valójában ujgur származású.

A 27 éves férfi a túlnyomórészt üzbégek lakta kirgizisztáni Fergana-völgyben, Os megyében született. Egy ideig sofőrként dogozott több orosz városban, így Szentpéterváron is, majd a szíriai polgárháború kitörése után Jordániába költözött, ahol Korán-iskolákban tanult. Szíriában a főleg üzbégekből álló Tauhid val Dzsihád szélsőséges szervezet fegyvereseinek parancsnoka lett.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a múlt héten közölte, sikerült beazonosítni, hogy ki áll az Oroszország "északi fővárosában" elkövetett merénylet mögött, de nem nevezte meg az illetőt.

Az iszlamista szélsőségek internetes kommunikációját figyelő SITE Intelligence Group egyébként azt közölte kedden, hogy a terrortámadásért egy kevéssé ismert csoport, a Samil imám zászlóalj vállalta a felelősséget, az állítva, hogy az al-Kaida terrorszervezet megbízásából cselekedett, válaszul Oroszország szíriai, líbai és csecsenföldi fellépésére. A csoport, amelynek közleményét eredetileg egy mauritániai hírügynökség közölte, azt állította, hogy az öngyilkos merénylő, Akbardzson Dzsalilov az al-Kaida vezére, Ajman az-Zavahri utasítására követte el a merényletet.

A terroristák az orosz csapatok Szíriából való kivonását követelték, és újabb oroszországi merényleteket helyeztek kilátásba. 

A szentpétervári terrortámadásnak 15 halálos áldozata volt, és további 102-en megsebesültek. A robbantással összefüggésben az orosz hatóságok összesen tíz közép-ázsiai származású személyt vettek eddig őrizetbe. Az öngyilkos merénylő kirgizisztáni üzbég volt, csakúgy, mint legkevesebb két feltételezett társa.