Tüntetők törtek be a macedón parlamentbe, székekkel verték szét a képviselőket

A tüntetők székekkel dobálták meg a képviselőket, egy kisebb verekedés során legalább nyolc képviselő, közöttük a szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev is megsérült, a kisebbségi Albánok Szövetsége nevű párt képviselője, Zijadin Sela pedig súlyosan megsebesült, hét másik sérülttel együtt kórházba kellett szállítani.

A parlament csütörtöki ülésének napirendjén nem szerepelt az új házelnök megválasztása. A parlament eddigi elnöke, Trajko Veljanoszki egyszerre szünetet rendelt el, és ez idő alatt a parlament korelnöke vette át az ülés vezetését, amelyen végül új házelnököt választottak.

A parlamentbe betörő tiltakozók dulakodásba kezdtek néhány politikussal és újságíróval. Egyes beszámolók szerint néhány támadó símaszkot viselt, és fegyverrel fenyegetőzött. Az internetre felkerült képeken Zoran Zaev vérző fejjel volt látható. Az Alsat-M televízió beszámolója szerint Zijadin Sela az Albánok Szövetsége képviselője olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban az orvosok az életéért küzdenek. Az épületben egy időre kaotikus helyzet alakult ki. A helyszínről készült videofelvételek szerint jelenleg is feszült a helyzet, a rendőrök által védett épület előtt több százan tiltakoznak és zászlókat lengetnek, valamint a himnuszt éneklik, összecsapásra azonban eddig nem került sor.