Szigorít Pintér Sándor: nemzetbiztonsági kockázata van a magyar letelepedési programnak

Reméljük nem eső után köpönyeg!

A Magyar Nemzet szúrta ki azt a salátatörvényben múlthéten elfogadott módosítást, amely a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt azzal egészítette ki, hogy a Magyarországon történő letelepedés céljából nemzeti letelepedési engedélyt EU-n kívüli állampolgár akkor kaphat, ha „letelepedése Magyarország érdekeivel összhangban áll”. A Pintér Sándor és Semjén Zsolt nevével jegyzett javaslat lényegében azt teszi lehetővé, hogy bármilyen különleges indok nélkül el lehessen utasítani egy külföldi tartózkodási engedély iránti kérelmét - teszi hozzá a lap.

Az elutasításra akkor is sor kerülhet, ha egyébként a törvényben meghatározott objektív kritériumoknak megfelel a letelepedést kérő személy. Sőt, az új jogszabályi pont elvi lehetőséget ad arra is, hogy a már kiadott letelepedési engedélyeket is visszavonják anélkül, hogy a külföldi állampolgár jogorvoslati lehetőséggel élhetne valamelyik magyarországi bíróságon.

Így azért már nem is olyan csábító a letelepedésikötvény-program, nem hiába, hogy a kereskedés felfüggesztése után fogadták el ezt a javaslatot (fontos megjegyezni, hogy a programot bármikor újra elindíthatják).

Jellemző az is, hogy a Belügyminisztérium már a letelepedésikötvény-program elindulásakor is komoly aggályokat fogalmazott meg a külföldiek ellenőrzésével kapcsolatban. A 2012-es jogszabályba éppen emiatt került be az a kitétel, hogy a külföldi fél évig csak tartózkodási engedélyt kapjon, majd ezután igényelhesse a véglegesnek tekinthető letelepedési engedélyt. Ezt a szabályt a 2015-ös törvénymódosítás eltörölte, miközben kiterjesztették a családegyesítés körét a közvetlen családtagok mellett a nagyszülőkre is.

Jogosnak tűnik Pintér Sándor aggodalma, aki ugyanis a kötvényvásárló külföldi jelentkezők nemzetbiztonsági átvilágítására a magyar hatóságoknak és titkosszolgálatoknak mindössze húsz nap áll rendelkezésükre, ezután gyorsított eljárásban a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól megkapják a letelepedési engedélyt.

Ezzel viszont megdőlt az a kormányzati kommunikáció, miszerint az offshore-hátterű kötvénykibocsátás, azonkívül, hogy milliárdokat juttat – Rogán Antalhoz is köthető – ismeretlen hátterű cégeknek, nem veszélyes hazánkra, vagy épp az Európai Unió érdekeire.

S az is világossá vált, hogy a programot bíráló ellenzéki politikusoknak igaza volt – és csak remélhetjük, hogy nem lépett be olyan személy az országba, aki később komoly gondot okozhat.