"Magyarország szemben áll a kaszinókapitalizmussal"

Orbán Viktor Soros szidalmazása közben elfelejtette, hogy van egy Mészáros Lőrince.

Orbán Viktor szokásos pénteki Kossuth Rádióban tartott intejújában arról mesélt, hogyan lett Soros Györgyből első számú közellenség Európában. A miniszterelnök nem tartja helyénvalónak, hogy az Európai Unió vezetői hivatalos helyiségekben, a nyilvánosság előtt fogadták Soros Györgyöt.

2010-ben még ez nem zavarta annyira Orbán Viktort, mikor a parlament falai között, kormánytagok társaságában, és fotósok jelenlétében fogadta a milliárdos üzletembert.

Szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján ráadásul az Index kérdésére azt felelte, hogy 2010-ben Soros megtisztelte őt budapesti látogatásával. Mi több, később is kapott meghívást a miniszterelnöktől, de nem élt vele.

Már ez is elég nagy ellentmondás, de talán még nagyobb az, mikor pont azt rója fel hibának, amit ő is tesz egész kormányzása alatt, azaz nyilvánvalóan más kárára gazdagszik. Bár a vagyonnyilatkozata szerint ő maga nem, de kedvenc gázszerelője bizony elég tetemes összeget szedett össze, rekord idő alatt.

Orbán szerint az rendben van, hogy a gazdaságban magas profitot is el lehet érni, csak azt kifogásolja, ha ez más kárára történik.

"Magyarország szemben áll a kaszinókapitalizmussal, amikor valaki úgy gazdagodik meg, hogy másokat tönkretesz. Ez szemben áll az eszmeiségünkkel."

Pogátsa Zoltán közgazdász csütörtökön a 24.hu-nak Mészáros Lőrinc gazdagodása kapcsán azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdagok vagyonosodása gyorsabb, mint az ország egészének növekedése. Miközben a száz leggazdagabb magyar vagyona 21,4 százalékkal nőtt egy év alatt, az elmúlt öt-hat évben  nagyjából 3,7 millióról 4,2 millióra nőtt a létminimum alatt élők száma.

A kérdés az, hogy Andy Vajna kaszinókoncessziókkal való helyzetbe hozása, vagy Mészáros Lőrinc állami hátszéllel való gazdagodása szemben áll-e Orbán Viktor eszmeiségével. 

Mészáros Lőrinc vagyona 100 milliárddal gyarapodott, már az 5. leggazdagabb magyar

2011 óta folyamatosan Csányi Sándor áll a napi.hu 100 leggazdagabb magyart tartalmazó listájának élén - ezúttal 60 milliárd forinttal nőtt a vagyona, ami már 260 milliárd.Természetesen a magyar Zuckerberg nála is jobban belehúzott: Mészáros Lőrincnek 100 milliárd forinttal, 120 milliárdra nőtt a vagyona, így a 31. helyről az 5.