Olyan országot építenének, ahová érdemes visszatérni

Külföldi jobbikos szervezetek mutatkoztak be.

A politikus kijelentette: a Jobbik minden magyart képviselni kíván, ezért kezdték el 2012-ban a külhoni csoportok szervezését, 2015-ben pedig a külföldi baráti körök létrehozását, melyekkel kiváló kétirányú együttműködés alakult ki. Szávay szerint a csoportoknak komoly szerepük van abban, hogy eljuttassák a párt valódi üzeneteit az adott régióban élőkhöz, és segítik is a Jobbik munkáját azzal, hogy közvetlenül is beszámolnak az őket érintő problémákról, így hozzájárulnak egy olyan program kialakításához, mely alkalmas lehet egy olyan ország felépítésére, ahová érdemes hazaköltözni.

A szót ezt követően Walter Pál Péter, a Jobbik zürichi baráti körének szervezője vette át. Szervezetük 2015 novembere óta működik Svájcban, ez idő alatt számos rendezvényt szerveztek, árulta el. Aktív szimpatizánstalálkozóikat azért tartják, hogy a Svájcban élő magyarok hiteles tájékoztatást kapjanak a Jobbik munkájáról. Mint mondta, az ellenzéki párt hiába küzd évek óta, a Fidesz diszkriminálja azon külföldön élő magyarokat, akiknek van magyarországi lakcímük. Minden bizonnyal attól tartanak, hogy a levélben való szavazás nem nekik kedvezne. Walter Pál Péter elmondta: a 2014-es választáson órákat kellett utaznia a berni nagykövetségre, hogy leadhassa voksát. Előfordult, hogy egyesek vállalták volna a hosszú utazást, de a szavazás idején nem engedték el őket munkahelyükről. "Így kezel minket, külföldön élő magyarokat a Fidesz kormány: másodrendű állampolgárként" - ezen szeretnénk változtatni - jelentette ki.

Szathmáry-Király Gábor, a dublini Jobbik-baráti kör alapító tagja szintén beszámolt csoportja tevékenységéről. Mint mondta, felvállalták, hogy megismertessék az Írországban élő magyarokkal a Jobbik programját, de számos saját kezdeményezéssel is éltek, ilyen volt a Trianon-megemlékezés vagy az az adománygyűjtés, mely során 400 kilogramm ruhát, háztartási eszközt gyűjtöttek össze és juttattak el az anyaoszágban szegénységben élők számára. "Úgy érezzük, a kormány sajnos elengedte a kezünket, a Jobbikot látjuk az egyetlen megoldás. A nemzeti néppárt fogalma számunkra nemcsak egy üres frázis, minden magyart képviselni kívánunk, éljen bárhol a világban" - mondta.

Amíg a Fidesz és Orbán az olcsó munkaerőt preferálja, mesterségesen gyarmati sorban tartja az országot és szalagmunkás nemzedéket nevel, addig a Jobbik az élére állt az európai béruniónak, hiszen egyértelmű, hogy gazdasági okok miatt menekültek el az emberek - szögezte le Szathmáry-Király, majd hozzátette: rengetegen szívesen hazajönnének, ám a jelenlegi helyzetben erre nincs lehetőség.  

Szávay végül elmondta: a Jobbik olyan országért küzd, ahova érdemes visszatérni, lehet gyermeket nevelni, tisztességes munkából meg lehet élni, az állam pedig nem megfélemlíteni, üldözni akarja a polgárait, hanem segíteni őket.