Megindulhatnak a migránsok Rogán bejelentése után?

A tavalyi, népszavazási kampány alapján akár ez is lehetne.

Orbán Viktor miniszterelnököt szombaton hallgatta meg az Európai Néppárt részben a bevándorlás, részben a CEU-ügy kapcsán. Kiderült, hogy a magyar miniszterelnök az itthoni retorikát elhagyva igencsak tárgyalóképesnek bizonyult, és jelentős engedményeket tett az eddigi, bevándorlásellenes álláspontjával szemben.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ugyanis egy mai sajtótájékoztatón bejelentette:

Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat az országba.

A korábbi logikát követve a miniszter bejelentése akár meghívóként is értelmezhető lehet a jelenleg Szerbiában ragadt migránsok ezreinek. Emlékezetes, tavaly októberben a kvótanépszavazás napján a közszolgálati csatornákon folyamatosan arról beszéltek, hogy a bevándorlók izgatottan várják a szavazás eredményét, és amint az kedvező lesz számukra, azonnal megindulnak a magyar határ felé. A mostani helyzet sem különbözik sokkal ettől, kérdés persze, hogy a kormánypropaganda hogyan kezeli majd az új szituációt, aminek a kormány a felelőse.

Akkor a 98 százalékos „nem”-arány meggyőző volt, és a kampány szerint ezzel elkerültük feltételezett migrációs vészhelyzetet. Most azonban, hogy a magyar kormány

a legfelsőbb szintekről küldött egyértelmű üzenetet a fiatal migránsok befogadásával kapcsolatban, Orbán Viktor lett a felelős egy esetleges krízisért.

Látható tehát, hogy az eddigi népszavazásos, plakátkampányos, árulózós kampány csúfos véget ért, és végül Orbán Viktor engedett az Uniónak. A kormány által legtöbbet támadott Vona Gábor Jobbik-elnök úgy reagált az esetre, hogy

„a világ legdrágább népszavazási kampánya után, egy kétéves hazudozás után, egy permanens sorosozás és migránsozás után lehullt a lepel: Orbán nem tudja megvédeni Magyarországot! Orbán végig hazudott (…) Orbán hülyének nézte a saját szavazóit és a magyar társadalmat. (…) A Jobbik meg fogja védeni Magyarországot. Se szegény migráns, se gazdag migráns! Magyarország a magyaroké!"