Török Gábor: Orbán mai szereplése legfeljebb meghátrálás, de nem fegyverletétel

A politikai elemző szerint a Fidesz elkalkulálta ez elmúlt hetek nemzetközi visszhangját.

Orbán meghátrált Brüsszelben: működhet a CEU, feltételekkel jöhetnek a fiatal migránsok

Nem először bizonyosodik már be, hogy Orbán Viktor harcos retorikája inkább csak itthonra szól, de Brüsszelben már sokkal simulékonyabb és megengedőbb, ha nyomás alá helyeződik. Miközben az elmúlt napokban a Fidesz-propaganda a Magyarországot védelmezőkre és hazaárulókra osztotta CEU-ügyben a politikai palettát, a kormányfő lényegében úgy tűnik, hogy kapitulált Brüsszelben, sőt, most már migránsokat is hajlandó lenne Magyarország területére beengedni.

„Bizonyára lesznek néhányan, akik csalódottan fogadják a taktikai behódolást, de ők vajon kire szavaznak 2018-ban?”

- teszi fel a kérdést az elemző. Majd hozzáteszi: "természetesen a Fideszre".

„Amely az elmúlt hetek lépéseivel a kritikusok és az ellentábor szemében bizonyára még vállalhatatlanabb lett, de amely mögött minden mai felmérés szerint is ott áll közel kétmillió ember. Amíg ott nincs változás, addig nincs változás”

- vélekedik Török.

Szerinte Orbán Viktor nyilvánvalóan tudta, ha nem tesz ígéretet arra, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság feltételeinek, komolyan veszélyezteti pártja néppárti tagságát. Márpedig az elemző úgy véli, egy kizárás rossz üzenet lenne, elsősorban nem is a szavazóknak fájna, sokkal inkább a Fidesz néhány mai vezetőjének.

„Orbán Viktor mai szereplése azonban legfeljebb meghátrálás, de nem fegyverletétel”

- szögezi le Török Gábor.