Ön mit választana: Rabszolgatörvények és teljes kiszolgáltatottság, vagy megbecsült munka?

Az OECD-államok munkavállalói közül az egyik legtöbbet dolgozó, ámde méltatlanul alulfizetett magyar dolgozók – legyenek azok a közszféra kizsigerelt alkalmazottjai vagy a versenyszféra túlhajszolt foglalkoztatottjai – azonban nem mindig érzik azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, ami pedig joggal megilletné őket - írja május elseje alkalmából a jobbikos honatya.

Ander emlékeztet: a "szélsőliberálisok" már a rendszerváltás idején "koraszülött jóléti államról hazudoztak", a mindenkori kormányok pedig a versenyképességre hivatkozva örömmel éltek a bérvisszafogás és a munkavállalói jogok megnyirbálásának eszközeivel. Ami azonban szerinte

"nemhogy versenyképességet nem eredményezett, de egyre csak súlyosbította a magyar társadalmi meddőhányó problémáit".

A legerősebb ellenzéki párt képviselője szerint "a demokratikusnak nevezett átalakulás óta majd három évtizedet elvesztegetve, a multinacionális tőke és a hazai oligarchák által kifosztva – vagy az állam által túldolgoztatva –, a globális munkamegosztás termelési láncainak alján robotolva a magyar munkások végre élhető életet szeretnének".

Ander Balázs szerint az élhető élet az, ahol

"a tisztességgel ledolgozott napi nyolc óra mellett nem vakmerőség a gyermekvállalás, nem luxus az egy hét balatoni nyaralás, és ahol nem kell választani a közüzemi csekk feladása és a gyógyszerrecept kiváltása között".

Mint fogalmazott: a Jobbik olyan országot szeretne, ahol

"nem vágyálom a középosztályhoz tartozás, mert az nem csupán politikai termék, hanem társadalmi valóság, egy reálisan elérhető lehetőség".

Ander szerint pártja ellenzékben is egy olyan politikai kultúráért küzd, ahol az ország vezetői tisztában vannak azzal, hogy a dolgozó emberek adójából kapják a fizetésüket, így az ő érdekeiket kell, hogy képviseljék - kormányra kerülve is ezt szeretnék majd érvényre juttatni.

A Fidesznek mégsem sikerült ennél is mélyebb rabszolgasorba taszítania a munkavállalókat

A Bánki Erik által benyújtott "rabszolgatörvény" koncepcióját végül sem a munkavállalói, sem a munkaadói oldal torkán nem sikerült lenyomni, így a tervezetből nem lesz semmi.Ander Balázs, a Jobbik Munkavállalói Érdekvédelmi Munkacsoportjának vezetője közleményben üdvözölte a Magyarországot a vadkelet és az ébredő Kongó szintjére süllyesztő javaslat visszavonását: