Ma tárgyal Szíriáról Putyin és Trump

Egy magas rangú washingtoni kormányilletékes azt mondta, valószínűleg a szíriai háborúról fognak tárgyalni, amelyben Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnököt, Washington pedig a megbuktatásáért harcoló lázadókat támogatja. A telefonbeszélgetést közép-európai idő szerint este fél hétkor bonyolítják le. Más részletek nem ismertek.

Hivatalba lépése óta Trump személyesen még nem találkozott Putyinnak, telefonon néhányszor érintkeztek egymással. A szíriai válság miatt az orosz-amerikai ellentétek legutóbb április elején erősödtek fel, miután Trump légicsapást rendelt el egy szíriai légitámaszpont ellen, megtorlásul a 90 halálos áldozatot követelő, április 4-i Hán Sejkún-i gáztámadásért.

A Nyugat szerint a vegyifegyver-támadást a szíriai kormányerők hajtottak végre, a damaszkuszi rezsim és Moszkva azonban ezt következetesen tagadja. A gáztámadás után három nappal az amerikai hadsereg 59 Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a Sarját légi bázisra, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elindultak a bevetésre.