Félelemszagot éreznek a Fidesz környékén: a kormánypárt háborút indított már a plakátok ellen is

Az Igazságügyi bizottság fideszes többsége támogatta Lex Plakátot, de a Jobbikon nem foghatnak ki.

Kedden az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága 7 kormánypárti igen, és 2 jobbikos nem szavazat mellett támogatta a Kósa Lajos, Halász János és Répássy Róbert (mindhárom Fidesz) által benyújtott "a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslatot".

Ettől várják ugyanis a kormánypárti képviselők azt, hogy a választópolgárok ezentúl ne szembesüljenek a jobbikos plakátotokkal - ám mivel a bizottsági vitában Staudt Gábor kiemelte, a legerősebb ellenzéki párt minden egyes fillérrel el tud számolni, ezért ez a támadás mellé ment.

Mint ismert, a Jobbik által elindított plakátkampány arra emlékezteti a nagyérdeműt, hogy Orbán Viktor, Rogán Antal, Habony Árpád, valamint Mészáros Lőrinc lop - és az országban tapasztalható pénztelenség ennek is a következménye. Emlékezetes, hogy a Fidesz első reakciójában még perrel fenyegette a legerősebb ellenzéki pártot, de az valamiért elmaradt. Ezután jött a mentőötlet: a törvényjavaslat.

Sajnálatos módon sem Kósa Lajos, sem pedig Halász János nem vett részt a testület munkájában, ezért Répássy Róbertnek kellett a célokat felvázolni.

-Egyrészt esélyegyenlőséget akarnak biztosítani a pártok kampányidőszakban történő hirdetései kapcsán.

-Másrészt ezentúl tiltott pártfinanszírozásnak számítana, ha a hirdetés, a "listaártól" alacsonyabb összegért, vagy ingyenes kerül ki a felületre.

Az egészet mégis Vígh László (Fidesz) egyértelműsítette, amikor kijelentette, hogy ezentúl

"ne szóljanak bele milliárdosok a magyar politikába, se Soros, se Simicska".

Elképzelhetik, hogy ezzel milyen általános derültséget keltett a teremben helyet foglalók között.

Staudt Gábor az esélyegyenlőség kapcsán a vita során arra emlékeztetett, hogy a Fidesz holdudvara, az ott élő vállalkozók, álcivilek 1000 milliárdokból dolgozhatnak, így a CÖF-nek teljesen mindegy lenne, ha azt tennék kötelezővé, hogy ezerszeres áron lehet csak hirdetni.

Alaptörvény-ellenesnek ítélte, hogy ezzel a piaci viszonyokba fog beavatkozni a kormány, és az sem világos, hogy a "szokásos piaci árat" ki fogja meghatározni és hogyan.

Azt meg egyenesen baromságnak nevezte, hogyha a Fidesz 5 százalék kedvezményt kap egy hirdetésszervezőtől, az jogellenes pénzügyi előnyt jelentene - ugyanis ez szerepel a javaslatban.

"A Jobbik elszámol minden pénzzel - mellélőnek, ha a Jobbik kampányát célozták meg ezzel"

- fogalmazott a politikus. "Félelemszagot érzünk a Fidesz a környékén" - de ettől még nem kell ilyen törvényeket bemutatni, tette még hozzá.

A jobboldali ellenzéki párt másik képviselője, Apáti István egy egészen más szempontra is felhívta a figyelmet:

"Orbán Viktor addig harcolt a diktatúra ellen, amíg nagy igyekezetében kiépített egy másikat."

Szerinte az elhallgattatásra tett kísérlet is ennek a része.

Hozzáfűzve: a plakátokon szereplő négy személy felelős azért, hogy ez a kampány megindult. Ha másképp álltak volna a társadalomhoz, nem született volna meg egyetlen ilyen üzenet sem.

Azt pedig bolsevik nézőpontnak nevezte, hogy alaptalanul vádolják a politikai ellenfelet azzal, amit ők csinálnak.

"Valóban van olyan politikai szereplő, akiből Soros embert csinált, kitaníttatott, majd miniszterelnököt faragott belőle, de az nem Vona Gábor".

Nemcsak Kósa, de Orbán is

Nemcsak Kósa Lajos szigorítana a szabályokon, az Orbán Viktor által néhány napja aláírt rendelet szerint 30 nap múlva már csak önkormányzati engedéllyel lehet új reklámfelületet kihelyezni, 2021-től pedig csak azok a már meglévő reklámhordozók maradhatnak meg, amik megfelelnek bizonyos feltételeknek.

Az N1TV videója: