Költégvetés összegző: A nyugdíjasok több pénzből vehetnek olcsóbb halat

De jön még a NOK és olcsóbb lesz az internet is.

Efelől vannak kétségeink, hiszen a tavaly oly annyira beharangozott családok költségvetése nem olyan egyértelmű, hiába a CSOK. És őszintén ha jobban beleássuk magunkat a költségvetés tervezetébe, láthatjuk, hogy választási költekezés kezdődik, óriási nyugdíjprémiummal. Ez pedig nem mondható felelős gazdálkodásnak.

A kormánynak végre sikerült kigazdálkodnia, hogy a nyugdíjasok prémiumot is kapjanak az infláció okozta nyugdíjkompenzáció mellé, így a nyugdíjemelés 3 százalékos lesz. Természetesen ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a nyugdíjasok közül kerül ki a szavazó polgárok nagy része. Egyszerű véletlen csupán, hogy a választási évre hozta össze a kormány a plusz pénzt számukra.

Érezték még a gyenge pontokat, hiszen több pénzt fordítanak az oktatásra, 81 milliárd forinttal, az egészségügy 102 milliárd töblettel gazdálkodhat, gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárddal fordít többet a kormány, mint idén.

Varga Mihály 4,3 százalékos gazdasági növekedésre számít 2018-ban, 0,2 százalékkal többre, mint idén. A terv szerint a 2018-as költségvetés hiánya 2,4 százalék lesz.

A tervezet szerint jövőre 8 százalékkal nő a minimálbér, míg a szakmunkások bérében 12 százalékos emelkedés várható. Valamint a családoknak való segítségként említi a az éttermi étkezések, az internet, valamint a hal áfájának csökkenését. Legalább nem azt mondták, hogy a szegények kötségvetése, mivel a hal ára igen magas, kevés család engedheti meg magának, hogy heti szinten az asztalra kerüljön, hiába kellene többet fogyasztania a magyaroknak belőle. Meglátjuk nő-e a halfogyasztás az 5 százalékos áfának köszönhetően.

A költségvetésben az otthonteremtési programban a CSOk mellett sajnos bővítéseként szerepel a NOK, aminek hátrányairól már korábban itt beszámoltunk.

A Miniszterelnökség és a hozzá kapcsolódó intézmények, programok, előirányzatok összesen 846 milliárd forintos kiadással számolhatnak 2018-ban, szemben az idei 955 milliárd forinttal. Ezen belül magának a Miniszterelnökségnek a jövő évi költségvetése szűk 30 milliárd forint, amelyből a személyi és dologi kiadások bő 20 milliárd forintot visznek el, beruházásokra 8,5 milliárd forint juthat. Ezzel a ponttal elég rugalmasan szoktak bánni, úgyhogy könnyen megugorhat még az erre szánt büdzsé, akár még az idei évben is, pár módosító javaslat elfogadásával.

A pozitívumok ellenére a Jobbik értékelése szerint a kormány jövő évi költségvetési javaslata rendszerszinten nem hoz javulást a magyar gazdaság számára, és a családok életét sem könnyíti mérhető módon. Erre egy teljes átalakítás lenne csak képes.

[video:https://youtu.be/hfTg1n3swR4]

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján választási költségvetésnek nevezte az indítványt, s szerinte a családtámogatási formáknak

"csak az Orbán, a Tiborcz és a Mészáros család"

fog örülni.

A politikus a nyugdíjkompenzációról úgy vélekedett, a kormány a korábbi inflációs adatok alulbecslése miatt azt adja oda, ami korábban is járt volna.

Szóvá tette egyebek mellett, hogy megmarad a 27 százalékos áfa,  maradnak az "egzotikus adófajták" és a bankok "simogatása", s nem rendezik a devizahitelesek helyzetét. Emellett egy átfogó otthonteremtési program elemeit is hiányolta az ellenzéki politikus.

A Jobbik alelnöke arról is beszélt: szerinte a kormány túlbecsüli a jövő évre várható növekedést, s bázisadatok hiányában bele van kódolva a rendszerbe, hogy később módosítani kell a jogszabályt.
A javaslat sem a népességfogyást, sem a kivándorlási kedvet nem tudja kellő eszközrendszerrel csillapítani - összegzett Z. Kárpát Dániel.

Az Országgyűlés várhatóan június 15-én tartja a jövő évi költségvetés zárószavazását - ismertette Kövér László házelnök, miután átvette a nemzetgazdasági minisztertől a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot.  

A törvény általános vitáját május 17-18-19-én tartják, a bizottsági részletes vitaszakasz május 23-án, 24-én és 25-én lesz.
 

Nyugdíjasokkal akarja megnyerni a választást a Fidesz

Ma nyújtja be a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot Varga Mihály: rendkívül optimista gazdasági növekedéssel és felpörgő inflációval számolnak, miközben elengedik a hiányt: nincs határa a költekezésnek.A kormány láthatóan feláldozza a költségvetést a választási oltáron: gazdaságilag felívelő időszakban elengedi a hiánycélt, nem tartalékol, mondván majd csak lesz valami 2019-ben, arról nem is beszélve, hogy a 4,3 százalékos gazdasági bővülés sincs - finoman szólva - kőbe vésve.