Amerika erőt demonstrál? Hadászati bombázók Korea felett

Egyre többet mozognak a Koreai-félsziget környékére telepített egységek.

A gépek a csendes-óceáni Guam szigetén lévő Anderson légitámaszpontról szálltak fel és a Keleti-tenger felett repültek tovább, majd a Koreai-félsziget közelében tartózkodó Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó fedélzetén lévő harci gépekkel, valamint dél-koreai vadászgépekkel közösen gyakorlatoztak. Egy dél-koreai katonai forrás szerint a manőver 2-3 órát tartott.

Lori Hodge alezredes, az amerikai csendes-óceáni légierő (PACAF) szóvivője azt mondta, hogy a gépek gyakorló küldetésben vettek részt dél-koreai és japán szövetségesükkel együtt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség angol nyelvű szolgálata azt írta, a B-1B gépek azt gyakorolták, miképpen dobjanak le nukleáris bombákat Észak-Korea nagyobb célpontjaira. A jelentés szerint a hadászati csapásmérő műveletet összhangba hozták a térségben tartózkodó amerikai repülőgép-hordozóval, valamint a Michigan amerikai tengeralattjáróval.

A Japán-tengeren tartózkodik jelenleg a Carl Vinson atommeghajtású repülőgép-hordozó vezette, négy hadihajóból álló egység, valamint a Michigan atommeghajtású tengeralattjáró, amelynek fedélzetén robotrepülőgépek vannak.

Kedden a japán Kjúsú szigeten lévő Szaszebo haditengerészeti kikötőbe befutott a Cheyenne atom-tengeralattjáró, fedélzetén ugyan nincs atomfegyver, de nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgéppel szerelték fel, amelyek képesek csapást mérni földi célpontokra.

Hivatalos közlés szerint az amerikai tengeralattjáró, amelynek fedélzetén 138 fős személyzet van, csupán készleteinek feltöltésére tért be a japán dél-keleti részén, közel a Koreai-félszigethez fekvő kikötőbe, de többen úgy vélik, hogy megjelenése összefüggésben áll a térségben kialakult feszült helyzettel