Már 130 milliárdba kerül az eredetileg 25 milliárdosra tervezett vizes vébé

Seszták Miklós elárulta:

- a világbajnokság szervezési költsége a FINA által kiszabott jogdíjjal együtt 38,6 milliárd forint
- a világbajnokságra elkészülő fejlesztések értéke közel 92 milliárd forint.

A költségek így több mint 130 milliárd forintot tesznek ki. Emlékezetes: Gyárfás Tamás 2015-ben még arról beszélt, hogy a világbajnokságot 25 milliárdból rendezi majd meg Magyarország.

Seszták Miklós azért hozzátette, hogy a fejlesztések túlnyomó része - közel 85 milliárd forint -  akkor is megvalósult volna, ha Magyarország nem rendez világbajnokságot, így ezek szerinte csak közvetve számítanak hozzá a világesemény költségeihez. Ilyen például a pesti alsórakpart, illetve a Margitsziget rekonstrukciója, vagy a Dagály-strand felújítása. A fejlesztési miniszter ide sorolta a Hajós és Széchy, valamint a Császár-Komjádi uszodák rekonstrukcióját is. A legnagyobb értékű beruházás a Duna Aréna és az ahhoz kapcsolódó minden költség - ez 41,637 milliárd forint. 

A bevétel jóval kevesebb lesz

A szervezőbizottság körülbelül 7-10 milliárd forintos bevétellel kalkulált, azonban ebben az összegben nincsenek benne azok a várható gazdasági eredmények, amelyet a világbajnokságra érkező szurkolók, sportolók magyarországi tartózkodása (éttermi fogyasztások, vendégéjszakák stb.) jelent majd. Jelezte, azért ilyen "szerény" ez a szám, mert "családbarát" világbajnokságot akarnak rendezni, olyan jegyárakkal, melyeknek köszönhetően reményeik szerint minden döntőre telt ház előtt kerül sor. Hozzátette, azt az imázsértéket, amelyet a világbajnokság jelent Magyarországnak, nem lehet számszerűsíteni.