A Momentum már a parlamenti küszöböt sem éri el

A kormánypártok őrzik első helyüket, a Jobbik stabilan a második.

Az ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás alapján a kormánypártok 49 százalékon állnak, a Jobbik továbbra is őrzi stabil második helyét 20 százalékon, igaz, a márciusi adatokhoz képest – 23 százalékról - némileg csökkent a támogatottsága a biztos pártválasztók körében. Az MSZP elhanyagolhatóan erősödött: 10-ről 12 százalékra, a DK szintén plusz 2 százalékot tudhat magának a korábbi 5-höz képest. Az LMP támogatottsága nem változott, maradt 4 százalékon. A törmelékpártokra, mint az Együttre, a Párbeszédre, illetve az egyéb pártokra legfeljebb 1 százalék voksolna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékon áll.

A teljes népesség körében is a Fidesz–KDNP támogatottsága a legmagasabb, összesen 29 százalék, a Jobbik 14, az MSZP 8, a DK 4, az LMP 3 százalékot éri el, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve az egyéb pártok az 1 százalékot sem közelítik meg.

Az Iránytű Intézet kutatásából az is kiderül, hogy a friss adatok alapján a Jobbiknak jelenleg egymagában éppen akkora a támogatottsága, mint a 2014. évi baloldali összefogás pártjainak. A közvélemény-kutató cég azt is megállapítja, hogy nőtt a bizonytalan szavazók aránya, ami most 18 százalék, és a választ megtagadók aránya is nyolc százalékra emelkedett. Ezt az jelenti, hogy csaknem annyi választó szimpátiája nem ismert, mint amennyi a kormánypártok támogatottsága. A „biztosan nem szavazók” aránya pedig 11 százalékra nőtt.

Az Iránytű Intézet kutatása arra is felhívta a Magyar Nemzet figyelmét, hogy az előző hónaphoz képest jelentős átrendeződést nem tapasztaltak. Fontos megjegyzés még, hogy az Együtt a kutatócég méréseinek kezdete óta, vagyis 2012 óta nem szerepelt annyira gyengén, mint most. Ez részben az egyre-másra felbukkanó új baloldali törmelékpártoknak is köszönhető. Az Iránytű Intézet munkatársai korábban az Alfahír érdeklődésére elmondták, hogy a Momentum felbukkanása elsősorban az LMP, az Együtt és a PM számára lehet veszélyes. Mindhárom párt szavazótábora azonos közegből táplálkozik és most ezen a tortaszeleten osztozkodik már a Momentum is, amelynek bázisa csupán Budapesthez köthető. A felmérések alapján nagyobb kitörésre jelenleg semmi esélye nincs.