Kassán pedig amerikai multit vált a kínai

Arról, hogy a kelet-szlovákiai régió legjelentősebb stratégiai vállalatának számító kassai vasmű tulajdonosváltás előtt áll, már hónapok óta cikkezik a szlovák sajtó, az erről szóló híreket azonban eddig a He Steel Group nem erősítette meg, a vasművet tulajdonló U.S. Steel pedig csak spekulációnak minősítette az információt.

"A U.S. Steel lesz a legközelebbi" - mondta Csien Csou (Qian Zhou), Kína pozsonyi nagykövetségének ügyvivője, az országa által Szlovákiában tervezett nagybefektetésekről. A beruházást követően várhatóan újabb kínai cégek is megjelennek majd Szlovákiában - jelentette ki a diplomata a pozsonyi Pravdának, amely szerint a Kassára tervezett nagybefektetés arra utal, hogy a kínai tőke a kelet-közép európai régióba történő beáramlásában az eddigi főszereplő Csehország mellett Szlovákia is szerephez juthat.

A kassai vasmű várható vételárát egymástól független sajtóforrások 1,4 és 1,5 milliárd euró közöttire becsülik.

A jelenleg mintegy tízezer alkalmazottat foglalkoztató kassai vasmű a tavalyi évet 270 millió eurós nyereséggel zárta, ilyen jó eredményt utoljára még a pénzügyi válság kirobbanása előtt, 2008-ban ért el a vállalat.