Szerda délelőtti harc: a nyilvánosság előtt esett egymásnak az MSZP és Gyurcsány-párt

A szocik pávatáncolnak, Gyurcsány meg ellöki a segítő kezet. :D

10:21-kor robbant az első bomba petárda, amikor megjelent az MTI-n az MSZP Országos Központja által jegyzett közlemény, "A DK csak beszél az együttműködésről, de tenni nem hajlandó érte" címmel.

Ebben a szocialisták igaztalansággal vádolják a DK-t, szerintük Gyurcsány Ferenc csak színpadi beszédekben hangoztatja az ellenzék együttműködését, ám a gyakorlatban most az ellenkezőjét látjuk tőle.

Ahogy az ismert, egyes baloldali pártok közös egyéni listában gondolkodnak 2018-ra, azaz minden egyes választókerületben egyetlen személy képviselné az MSZP-t, a DK-t, az Együttet, meg a Párbeszédet (vagy ha addig még lesz egy új párt, akkor azt is). Csakhogy nem mindegy, hogy ki hol indul, milyen győzelmi esélyekkel, kik kapják a baloldali fellegvárakat (Angyalföldön már rebesgetik Gyurcsány Ferenc nevét, mint lehetséges indulóét), és kik számára jutnak a jobboldali körzetek.

Az MSZP szerdán azzal vádolta a DK-t, hogy az nem hajlandó partner lenni a közös jelöltállításban a debreceni időközi önkormányzati választáson, holott arra többször is ígéretet tett korábban. Sőt, a szocik szerint a Gyurcsány-párt átverte őket Zuglóban és Józsefvárosban is.

"Az MSZP őszintén sajnálja, hogy a DK elnöke, csak május elsejei beszédében tartja fontosnak az együttműködést, a háttérben viszont eddig ellökte a segítő kezet. Még nem késő! Az MSZP, a maga részéről az utolsó pillanatig fenntartja tárgyalási szándékát és ajánlatát azért, hogy Debrecenben egy közös ellenzéki jelölt induljon, a Fidesz jelöltjével szemben. A labda, ha úgy tetszik, a DK térfelén pattog"

- zárulnak a sorok.

A DK egy órával később, 11:22-kor válaszolt minderre: Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke tegeződve mutatta be a tényeket a szocialistáknak.

"Azt javasoljuk az MSZP-nek, hogy a pávatáncot hagyja meg a Fidesznek. Értelmetlen dolog bennünket vádolni azzal, hogy csak szóban kívánunk összefogást, amikor lassan 5 hónappal ezelőtt ti akasztottátok meg Botka bejelentkezésével az addig ígéretesnek tűnő tárgyalásokat és azóta sem kerestetek meg minket"

- bár hallani olyan hangokat, hogy a luxus életvitelt élő, az egykori SZDSZ-holdudvart maga mögött tudó szegedi polgármester támogatottsága sem egyértelmű szocialista körökben.

Álláspontja szerint, mivel a debreceni időközi nem nyerhető a baloldal számára (az eddigi tapasztalatok szerint), ezért az alkalmas lehet egy házi verseny lebonyolítására:

"Ne kerülgessük a forró kását, ezek a helyek a felkészülés szakaszában erőpróbát jelentenek, megmérik, hogy mennyi az MSZP és mennyi a DK támogatottsága. Ti ettől most féltek, jó okkal"

- üzent Molnár az MSZP-nek.

Aztán pedig érkezik a hadüzenet:

"most inkább hátrább az agarakkal. Hetek óta intenzívebben kampányoltok ellenünk, mint a Fidesz és most, amikor minden jel szerint nagyobb támogatásra számíthat a DK, mint az MSZP, hirtelen összefogást akartok. Ne futamodjatok meg, ne lépjetek vissza".

Keményen telik ez a szerda a "baloldalon".