A kormány "hivatalos" segélyszervezetének vezetője ügynökként tevékenykedett

A Jobbik kivizsgálást kezdeményez.

Lehel lelkesen jelentett az átkos-korszakban, és valószínűleg a Magyar Nemzet munkatársát is ő keverte életveszélyes helyzetbe, mikor az észak-koreai kiküldetésen járt – számolt be a Magyar Nemzet.

A lap munkatársa, Lukács Csaba járt utána Lehel László múltjának, miután utolsó phenjani útján majdnem az országban tartották egy olyan levélnek köszönhetően, amin Lehel aláírása szerepelt. A levél tartalma szerint egy magyar szeretetszolgálat visszaél a koreai Népi Demokratikus Köztársaság vendégszeretetével, mert segélymunkásnak álcázott újságírót csempész be oda, aki csúnyákat ír majd a „szeretett vezetőről”.

A kutatás során napvilágra kerültek olyan levéltári dokumentumok, amikből egyértelmű, hogy erős kommunista kötődései lehetnek Lehelnek, mivel már a 70-es években szerepet vállalt a titkosszolgálatnál, a 80-as évek elejétől pedig titkos megbízottként (ami magasabb rangú, mint egy egyszerű ügynök), Filozófus fedőnéven jelentett. A BM-es kartonja szerint eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be és feladata az egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése volt.

Az aktákban az alábbi mondat szerepel:

„A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta”

A feljegyzések beszámolnak arról is, mikor 1988-ban Lehelt a Magyarországi Ökomenikus Tanácsának főtitkárává választották.

„operatív pozíciónkban jelentős minőségi változás állott be azáltal, hogy hálózatunk egyik tagját főpappá, másikat az Ökumenikus Tanács fontos vezetőjévé választották”. 

Múltja ellenére, vagy épp amiatt a Fidesz-kormány nagyon bőkezűen bánik a Lehel által vezetett Ökomenikus Segélyszervezettel. 2012 óta folyamatosan nő a szervezetnek juttatott támogatás összege (2012: 657 millió, 2013: 707 millió, 2014: 1010 millió).

Továbbá egyezést mutat a szervezet stratégiai vagy gyémánt fokozatú partnereinek listája, a kabinet által stratégiai partnerségre kijelölt cégek listájával. Lehet pedig többször hangoztatta, hogy ők a kormány hivatalos segélyszervezete és kormánytisztviselőkkel is szembe ment, ha azok nem őket hívták külföldi látogatáshoz szervezett programba.

A kormány részéről érdekes a kitüntetett figyelem, ugyanis az ökomenikus szervezet az Act Alliance tagja, ami az egyik legnagyobb migránsbarát szervezet Európában. Tehát a szervezet külföldön támogatja a bevándorlást, míg idehaza a bevándorlás ellenes retorikát folytató kormány kedvenc segélyszervezete.

A karitatív szervezet támogatói között azonban nem csak a magyar állam szerepel, beszámolójuk szerint évente több százmillió forintnyi bevételük van külföldről, így a „civil”törvény értelmében ők is ügynökszervezetnek számítanának, azonban ki gondolná, a kormány a szervezetet kivette a törvény hatálya alól.


Az Act Alliance által tavaly kiadott nyilatkozatban felszólítják az uniós vezetőket, hogy azok biztonságos és szervezett csatornákat nyissanak az Európa felé áramló migrációhoz.

Azt, hogy kinek az eszmeisége köszön vissza a szervezetben mondanunk sem kell. 
Lehet, hogy Sorosnak és Orbán Viktornak mégis maradtak közös barátai? És a jelek szerint nem is akármilyenek.

Az ügy természetesen nem marad ennyiben. Lehel László május 1-jétől felfüggesztette a szervezetben tevékenységét, hogy magánemberként reagálhasson a vádakra. 

A parlament külügyi, valamint nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálná az ügyet. Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja holnap tart sajtótájékoztatót, hogy kezdeményezzék

„ a Fidesz újabb ügynökbotrányának”

feltárását.