Annyi tűnik biztosnak, hogy még nincs a parlament előtt a bevándorlási törvény lazítása

Az államtitkár sem tudott egyértelmű választ adni.

Aki nyomon követi a parlamenti közvetítéseket, az tudja, hogy a Belügyminisztérium államtitkára finoman szólva sem a legjobb kommunikátor - kedden viszont még a tőle elvárható szintet sem sikerült hoznia. Láthatóan zavarban volt a kormánypárti politikus.

Z. Kárpát Dániel napirend előtti felszólalásában arra kérte fel a kormányt, hogy "zárjuk ki az átlátszó hazudozást", és jelentsék ki végre egyértelműen, lazítani kívánnak-e azon a jogi határzáron, amelyet a Jobbiktól kért és kapott segítséggel fogadtattak el, és amely "virtuális kerítést" emelt a 14-18 év közötti migránsok elé is, vagy nem akarják azt elengedni. Egyben figyelmeztette a Házat arra is, hogy a "brüsszeli térdre ereszkedéssel" egyrészt szembeköpik azt a 3,3 millió embert, aki támogatta a kormányt a kvótareferendumon, másrészt így teljesen értelmetlenné vált annak a horrorisztikus összegnek az elköltése, amelyet a különböző migráció-ellenes kampányokra fordítottak.

Kontrát Károly huszárral nyitott: megállapította, hogy kevés olyan biztonságos ország van, mint Magyarország. Aztán felidézte azt a folyamatot, amely során március 7-én a Jobbik támogatásával megszigorították a jogi határzárat, lezárva azt a fiatalkorú bevándorlók előtt is.

Ezután azt ecsetelte - nehezen követhető módon -, hogy mivel Tompán jelenleg úgyis csak tizenegy ilyen korú migráns tartózkodik, "humanitárius szempontok szerint meg kell vizsgálni", lehetséges-e beengedni őket (az meg különösen hányingerkeltő, hogy egyetlen fideszes politikus is szájára meri venni a humanitárius jelzőt a migrációs-válság kapcsán, amilyen kampányt lefolytattak az elmúlt másfél évben, ezt biztosan nem tehetik meg).

Mindehhez hozzátette, hogy a parlament előtt nem szerepel még a bevándorlási törvény módosítása – szóval még nincs döntés az ügyben.

Kontrát válasza egyébként akkor pörgött fel egy kicsit, amikor a Habony-művek által előkészített kommünikét kezdte el felolvasni: a személyeskedő „mondataiban” Z. Kárpát Dániel sértegetése mellet az is belefért, hogy a Jobbik egy szélkakaspárt, mert például a szakszervezeti majálison együtt mutatkozott baloldali politikusokkal.

Nosza, egyesek egyeztetnek az érdekvédelmi szervezetekkel, mások pedig rabszolgatörvényt hoznak (az utóbbi a Fidesz).