2017. 05. 04. 06:36
MTI nyomán

Milliókat költünk a rabok kártérítéseire

Március közepe óta kilenc esetben, összesen mintegy hatmillió forintot fizetett ki az állam volt és jelenlegi fogvatartottak számára az alapvető jogaik sérelme miatt egy tavaly elfogadott törvény alapján, a jogszabály elejét vette a strasbourgi bíróság előtt folyó pereknek - közölte a Magyar Idők csütörtökön.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt másfél hónapban huszonhárom végzés érkezett a tárcához, közülük eddig kilencet hajtottak végre. A kártalanítást egy tavaly elfogadott törvény írja elő.

A jogszabály ezerkétszáz és ezerhatszáz forint között állapította meg a sérelmi díj napi összegét: a jóvátétel az előírt élettér biztosításának hiánya, és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, például az el nem különített illemhely, nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás esetén jár.

A lap felidézte, hogy hasonló okokra hivatkozva az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) számos esetben marasztalta már el Magyarországot. A strasbourgi testület döntéseit az évek óta tartó férőhelybővítési és intézetfelújítási programok sem befolyásolták. Ezek célja, hogy az évtized végére 100 százalékra csökkenjen az intézetek jelenleg 130 százalék körüli telítettsége.

A törvény elfogadása óta viszont felfüggesztették a kérelmek vizsgálatát, ami jelentős "megtakarítást" eredményezhet a költségvetésnek, mert az emberi jogi bíróság korábban fejenként ítélt meg többmilliós kártérítéseket a raboknak.