Kínos: közokirat-hamisításon kaphatták Semjén Zsoltot

Orbán helyettese úgy írt alá egy törvényjavaslatot Budapesten, hogy közben nem is tartózkodott az országban.

Semjén Zsolt akár közokirat-hamisítást is elkövethetett a lex CEU sürgősségének kérésekor, írja az Átlátszó Oktatás Lattman Tamás nemzetközi jogász Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Lattman Tamás kiszúrta: CEU-ra vonatkozó törvényjavaslatot a Parlament sürgősséggel fogadta el, amit az előterjesztő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a miniszterelnökségi fejléces papíron írt beadványával kezdeményezett.

Mint a dokumentumon látható, azt április 3-án látta el aláírásával Budapesten.

Kérdés, ez hogy sikerült neki, a politikus ugyanis április 1-7 között Iránban tartózkodott,

amiről a helyi sajtó is beszámolt.

Hungarian deputy prime minister arrives in Tehran

Tehran, April 1, IRNA - Hungarian Deputy Prime Minister Zsolt Semjen heading a delegation arrived in the Iranian capital, Tehran, on Saturday evening to confer issues of mutual interest with Iranian officials.

A folyamat során tehát valaki valahol közokirat-hamisítást követett el, ami a Büntető törvénykönyv 342-343 szakaszai szerint bűncselekmény, hivatalos személy elkövető esetében egy és öt év közötti szabadságvesztéssel jár.

Frissítés: a Miniszterelnökség szerint nem történt hiba

A Miniszterelnökség reakciója szerint az ügyiratot Semjén Zsolt 2017. március 31. napján írta alá, Budapesten. Az ügyirat kelteként nem az aláírás, hanem a benyújtás napja került feltüntetésre, amelyet semmilyen szabály nem zár ki, írja az Index.

A kivételes eljárást 2017. március 31-én 14 óráig, valamint 2017. április 3-án reggel 8 és 12 óra között állt módjában a Kormánynak kezdeményezni. A kivételes eljárást kezdeményező ügyirat 2017. március 31-én került át miniszterelnök-helyettes úr titkárságára és még aznap vissza az aktát gondozó főosztályhoz - írták.

A Miniszterelnökség szerint tehát Semjén Zsolt már korábban aláírta a dokumentumot, csak későbbi dátumot írt a papírra, olyat, amikor ő már nem volt itthon.